無論N66U定AC66U 都support 1000MB架啦
講唔得/要問邊款都知肯定唔識野
我轉ASUS第1隻就係66U~初初LAN te ...
脆辣雞腿包 發表於 2019-5-25 14:41

同樣不明白有些ching反應大上火的原因, 小弟只是轉述HKT sales的說話當笑話並未表示認同, 小人雖然是電腦文盲也知道N66U和AC66U有分別, 問題重點是希望用家分享升級到什麼型號可以盡量發揮HKT1000MB? 和之前用66u的分別, 就這麼簡單 !

唔係呀,google  wifi 有5G喎
我500M 寬頻都speedtest到300M wifi,
N66U 5g 無AC,應該得100M 乍 ...
NeTZoO 發表於 2019-5-25 20:32

google wifi 行AC1200 用左條5G做connect得返2.4架炸
雙頻mesh都係咁..唔會行到5g

N66U個2.4都一樣過100啦...5點會唔過啊ching
google個2.4仲雞過N66U架
利申frd用過~我係用ac66

同樣不明白有些ching反應大上火的原因, 小弟只是轉述HKT sales的說話當笑話並未表示認同, 小人雖然是電腦 ...
super8 發表於 2019-5-25 20:50

依家AC款同以前N66咁上下價錢已經買到AC68U lu
AC wifi睇你用咩test.....我以前隻舊版ac66u做標準都出接近400
LAN最高就91x平均89x

回覆 13# 脆辣雞腿包
謝謝ching有用資訊

google wifi 行AC1200 用左條5G做connect得返2.4架炸
雙頻mesh都係咁..唔會行到5g

N66U個2.4都一樣過10 ...
脆辣雞腿包 發表於 2019-5-26 13:38

N66u 無AC ,你當左AC66u?
AC66u 3xxM 完全無問題,N66比盡你100M 多少少乍喎

我又利申下,有AC68,ac66u B1,N66u,AC66u,
剛剛入左2隻google wifi ,行lan connect

N66u 無AC ,你當左AC66u?
AC66u 3xxM 完全無問題,N66比盡你100M 多少少乍喎

我又利申下,有AC68,ac66u B1, ...
NeTZoO 發表於 2019-5-26 14:05

一直係講緊N66U BO~定係你理解錯2.4同5啊ching
未用蕭版AC66U之前係用垃圾tplink 4300(n750, 450+300)
2.4 test都接近120啦 當夠果陣tplink同asus同lv 5g都at least行180
冇AC等於行100係咩concept黎
你曾經用果隻N66U自己砌架?

一直係講緊N66U BO~定係你理解錯2.4同5啊ching
未用蕭版AC66U之前係用垃圾tplink 4300(n750 ...
脆辣雞腿包 發表於 2019-5-26 14:14

我用N66u 時期,只有手機有5G ,單天線過唔到100M ?但係手機有AC 駁AC66u  over 到 300M 喎?!
2.4G 係行到100M,要NB 雙天線至得

另外,我早2日開google wifi chk, 用無線contect 2隻 ,一樣行到over 200M,你覺得係行2.4G 定5G?

大家討論客氣D好唔好?

我用N66u 時期,只有手機有5G ,單天線過唔到100M ?但係手機有AC 駁AC66u  over 到 300M 喎?!
2.4G 係行 ...
NeTZoO 發表於 2019-5-26 14:42

咁係你部電話問題BO~咁就唔係router行唔到啦
google wifi 2.4行到200都係好正常...
我好理性討論~可能講者無心聽者有意唔好意思wo

咁係你部電話問題BO~咁就唔係router行唔到啦
google wifi 2.4行到200都係好正常...
我好理性 ...
脆辣雞腿包 發表於 2019-5-26 14:55

呢幅圖你覺得係2.4G 定5G?
Essential  phone 手機測試
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢幅圖你覺得係2.4G 定5G?
Essential  phone 手機測試
NeTZoO 發表於 2019-5-26 15:00

就咁睇得幅圖好難定義,只有信你真係用google先答到你係2.4
只可以講所有雙頻mesh都hide左5ghz做connection user係用n
user想用ac就買三頻
你鍾意可以唔信既冇人阻止你