請問isps派咗個ipv6 add你係咪唔會再派v4比你

點解我睇我router啲info,又有v6又有v4 addresses既?
兩個一齊派咪仲哂資源?

點解我睇我router啲info,又有v6又有v4 addresses既?
兩個一齊派咪仲哂資源?
evan11 發表於 2019-7-22 14:33

其實﹐而家除了網上爬有派V6給指定的住家客之外﹐仲有邊間ISP 有派V6給住家客?

讀書時候記得
ipv6既數量係就算全地球每粒沙派1粒都派唔晒

讀書時候記得
max918 發表於 2019-7-22 15:01

https://www.ithome.com.tw/tech/92046
節錄:
而IPv6的位址格式則採用128位元長度,其位址能提供2的128次方個。它所能提供的IP位址,遠遠超過IPv4的數量,預估能讓地球上每個人都分到100萬個IP位址,或是地球上每平方公尺面積皆提供1000多個IP位址。簡而言之,轉換到IPv6後,IP位址的數量多到幾乎不可能用盡。

兩個一齊派咪仲哂資源?
evan11 發表於 2019-7-22 14:33

ipv4同ipv6係獨立兩個pool,資源冇重疊

一齊派都冇咩問題, 佢唔派ipv4比你,有可能會有NAT轉換問題,導致你有D WEBSITE上唔到
IPV6搞左咁多年都未完全取代到IPV4,基本上佢地都唔敢唔派V4,至少都派個假V4 IP比你

讀書時候記得
max918 發表於 2019-7-22 15:01

比每粒沙派1粒多少少啦:
  1. You could therefore give each grain of sand this many IPv6 addresses:
  2.                              45,300,000,000,000,000,000
  3.                               |
  4.                               Quintillion
複製代碼
以人(嘅原子)做單位:
  1. This means we can give about 7 IPv6 addresses to each atom in the entire human race! Or, you could give each person Earth right now this many IPv6 addresses:

2.                   47,261,439,850,130,342,147,690,917,698
  3.                    |
  4.                    Octillion
複製代碼
https://www.reddit.com/r/theydidthemath/comments/2qxgxw/self_just_how_big_is_ipv6/

Netvigator 係派2404:c800:[後面一堆字]/64,係咪即係理論上每個用戶有2^64 = 18,446,744,073,709,551,616 咁多個WAN IP?

Dual stack ,係 v4 和 v6 一齊派。。。

等睇下一個standard出黎取代IPv6
IPv6根本就係失敗作, 大咬得黎又唔諗現實操作

作為network狗, 我深明根本唔會有人想去郁果堆人腦唔adaptable 既符號
結果梗係推十幾年都仲係得個推字
我夠膽講呢樣野比多十年都唔會係主流

等睇下一個standard出黎取代IPv6
IPv6根本就係失敗作, 大咬得黎又唔諗現實操作

作為network狗, 我 ...
shingzhk 發表於 2019-7-23 00:10

ipv4, 你買fixed IP同ISP要比錢, ipv6基本上同不用錢差不多...咁ISP會唔會咁快派IPv6比你用.
除非IoT在將來應用上便為主流, 咁ipv4一定唔夠, 要用ipv6取締.