[操作疑難] [增圖]BB1000 用Orbi 53 wifi 得100以下

只有係Reset之後幾日先會行到100以上

過後 無論係wifi 定用orbi 官方app 測網速都係得100mb 以下

另外 有時候就算好近 手機都係連到2.4G,連唔到5G
手機:Samsung s9 +

請問係唔係我係唔係有d位設定得唔好

-------------------28/7----------------------

今日又打回原形
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

只有係Reset之後幾日先會行到100以上

過後 無論係wifi 定用orbi 官方app 測網速都係得100mb 以下

另外 有 ...
Tong05 發表於 2019-7-25 22:05

你肯肯定 lan線行緊1g?

仲有就係要測網速

最好就經 lan

[quote]你肯肯定 lan線行緊1g?

仲有就係要測網速

最好就經 lan
kofz 發表於 2019-7-25 22:57
我一邊出電腦一邊出rbk53 主機

電腦係行到7xx~8xx
但rbk 53 完全行唔到呢個速度
因為用佢控制台個個speed test 好似係check lan 連入去既速度
都係得100對下

reset完就可以行返3xx~5xx

但通常過幾日就會降返落去

路過一問,router用耐咗,wifi訊號會衰減嗎?

你電腦lan線直接連Orbi,電腦行speed test又有幾多

你電腦lan線直接連Orbi,電腦行speed test又有幾多
漆黑螢火蟲 發表於 2019-7-26 17:17

直接連orbi都係降到得返100

明明琴日test 仲有5xx左右