[操作疑難] 隻1043ND神神地

1043ND v1
睇型號版本都知一把年紀
二手買返黎
行openwrt
服役2年正常
近日神神地

日常用開設定
本機 IP 192.168.10.1
DHCP由192.168.20.21起派LAN IP

變成
本機 IP 192.168.1.1
DHCP由192.168.100.1起派LAN IP

可以拎到WAN IP
插LAN port可上網
連wifi不能上網

已重刷 openwrt
無改善

點解dhcp唔係192.168.1開頭?

via HKEPC Reader for Android

甘多年算係甘

點解dhcp唔係192.168.1開頭?
via HKEPC Reader for Android
蠢貓 發表於 2019-7-28 02:23 AM

個人習慣,唔同router 分開易認
router A : 192.168.10.x
router B : 192.168.20.x
router C :192.168.30.x

似sw 問題wo

刷左18.06v4?

回覆 2# 蠢貓

I use 10.xxx.xxx.xxx at home.
Also 1043ND is just a DummyAP for me so I use this alternative OpenWRT firmware instead.
https://github.com/gwlim/openwrt-sfe-flowoffload

check 下有無爆cap

似sw 問題wo
刷左18.06v4?
super_hkg 發表於 2019-7-28 12:14 PM

一直用開v15
昨天升級至v18
但失憶及wifi問題冇解決

check 下有無爆cap
platinum 發表於 2019-7-28 05:19 PM

果然大左肚

要不要搭十幾蚊車去鴨記買好呢?
有冇觀塘或黃大仙義士有三兩粒470uF 10v在手呢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

果然大左肚

要不要搭十幾蚊車去鴨記買好呢?
有冇觀塘或黃大仙義士有三兩粒470uF 10v在手呢? ...
TH30 發表於 2019-7-28 22:59

其實openwrt 已經有呢款嘅driver 可做到接近hardware NAT 速度..
要求唔高的話(500Mb BB or below, 不用5G wifi, 不BT), 1043v1 夠照

又或者用來做dummy switch唔錯, 送俾有需要嘅人都得
值得整