請問 本身hkbn 仲有半年約....包括個電話, 可不可以申請定? (搵唔到電話問)

另想問 cmhk 個光纖和電話, 是 ...
linggo 發表於 2019-7-30 17:18

係用同一個盒出上網同電話,可以慳返一個插蘇位

回覆 28# linggo

基本上同 HKBN 係一樣技術,都係VoIP,熄左個 ONT 係又上唔到網,又打唔到電話。
但插普通電話機就可以用,所以用落同一般冇咩分別

100Mbps 一般夠用,但 HKBN 可能俾 CAT 5 入屋
500Mbps/1000Mbps 就一定係光纖入屋
俾多少少錢, 唔係買速度,係買條穩定D嘅光纖 (光纖由機樓直駁,Latency 都低D)

只有port 1可以用

www.speedtest.net 測試
看到是 HKBN 就是 HKBN 網, CMHK 就是 CMHK 網,iCable 就是iCable網。

CMHK 呢個上下載都係200Mbps
可能係光纖限速

cmhk租icable網路.

icable用了多年, 是用天線行網絡, 有時唔穩定,成棟大廈SHARE
最後個plan是下200M 上1 ...
simontang 發表於 2019-11-1 21:55

CMHK 是只租 i-Cable 光纖,冇用i-cable嘅電視銅線,仲要係返自己機樓
呢個 $48 plan 應該會係光纖入屋再限速,行足上下200mbps

宜家好似連1000mb都冇送 one gateway?

via HKEPC Reader for Android
天宮葉月 發表於 2020-1-19 17:08

唔送 One Gateway 轉左送 UTV 電視盒
    唔知可唔可以 Set 佢做 WiFi 熱點, 改成路由器

想問CMHK既家居電話條電話線係咪係本身電話插座出定要經modem出?
gre 發表於 2020-2-4 20:32

Modem 出

CMHK 200M都要先入Modem再去Router/電腦?
唔係好似HKBN咁可以墻制直入Router/電腦? ...
東尼仔 發表於 2020-2-6 15:57

CMHK 200M 應該係光纖入屋, 先經 modem (ONT), 再出 router