[操作疑難] Email Server 服務

自己屋企起左隻email server 用Linux+Postfix,同自己Domain。
而家想將隻mail server 放係雲上面,係唔係要訂VPS裝返Linux+Postfix? 或者仲有其他選擇?
隻email server唔係好多email,5個users樓下。

請問各位Ching, 有無D平D嘅選擇介紹?

自己屋企起左隻email server 用Linux+Postfix,同自己Domain。
而家想將隻mail server 放係雲上面,係唔係 ...
fatman 發表於 2019-7-31 17:26

https://www.namecheap.com/hosting/email/

算唔算平?

第一個 $9.98/yr,之後每個 $2.98/yr in USD

5個人 $21.9/yr

VPS 平極都要 $5/month,仲要啲 IP Address 可能一早比人 blacklist 咗做 MX Server

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

而家想將隻mail server 放係雲上面,係唔係 ...

https://gsuite.google.com/pricing.html

直接將個EMAIL服務轉去GOOGLE APPS,唔洗搞咁多野
一個月費,仲包埋一大堆MDM裝置管理 同 雲端服務
GOOGLE USER 方面有方法慳,群組EMAIL 地址係唔當USER, 可以一個USER 管十幾個EMAIL地址
不過咁樣你就要幾個人用一個帳戶登入,

如果有連內地需求,或者本身就係OFFICE365,就考慮用微軟365
https://products.office.com/zh-h ... change-online-plans
但係想平到喊,就好似上面師兄提果類

你計法你自己SERVER硬體費用,維修費,上網費
(雖然多數都係共用ISP)其實同租5個GMAIL USER每個月開支差唔多,
而且仲快好多~又可以用GMAIL個手機APPS入返公司EMAIL, 又唔洗擔心技術方面的問題

算唔算平?

第一個 $9.98/yr,之後每個 $2.98/yr in USD  

5個人 $21.9/yr

VPS 平極都要 $5/mont ...
hihihi123hk 發表於 2019-7-31 17:46

Ching, 甘我個Domain要唔要transfer去呢到?

直接將個EMAIL服務轉去GOOGLE APPS,唔洗搞咁多野
GOOGLE  ...
s84292 發表於 2019-7-31 17:50

Ching, 用 Gsuite,我個Domain要唔要transfer比佢host?

Ching, 甘我個Domain要唔要transfer去呢到?
fatman 發表於 2019-7-31 18:08

唔洗,比咗錢就有教學教你係你個 Domain Set 番 MX Record 指住佢地個 Service

當然 transfer 咗,手續會簡單啲,但真的完全冇必要

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

你個domain嘅MX Record要指去新server到!

fatman 發表於 2019-7-31 18:08

明白,另外,問多句,而家d email,可唔可以傳上去個新email 服務?如果唔得,通常會點做?

唔該晒甘多Ching

GOOGLE  ...
s84292 發表於 2019-7-31 17:50

GSuite / Office 365

如果真係會「日日用」兼用佢地啲 collaboration tools 其實係幾抵用,又方便到做野

但每次同人介紹親,對方(中年人)都嫌貴 所以通常已經唔會主動介紹。

通常話咁例如 10個人,一年就 720 USD... 就會問有冇啲 100 USD/yr 10個人(佢地之前用緊啲香港本地 Email Provider, 幾百蚊年費就有 10 個 a/c 每個幾百 MB)

佢地嘅要求真係是但有個 Email 做到 IMAP/POP 落 outlook, 收/發到 Email 就得,Set 好一次之後就唔會理

什麼 Collaborations Tools 完全會唔用

幾百 MB 好快爆?佢地 POP 哂落 outlook,電話唔會連 Email,分得好開