[操作疑難] 內地中移家居寛頻

裝修師傅話用cat5線,  話無問題, 但中移師傅上門測試只得房個位無問題,  另外一個房同廳就無信號;結果裝修師傅話換左個面板,  應該係面板問題!

我而家想在其中一房裝router,  而廳用來看中移提供的電視,  咁究竟問題係咪真係如裝修師傅講的面板問題呢?

因過兩日會返去, 希望尼次又唔好好似上次咁, 比人當波踢 !

面板係咪真係會影响到廳無信號? 另一間房無信號?

via HKEPC Reader for Android

補充,  50M  download!

裝修師傅話用cat5線,  話無問題, 但中移師傅上門測試只得房個位無問題,  另外一個房同廳就無信號;結果裝修 ...
rebmup 發表於 2019-8-1 09:54

裝修師傅打面板線module向來最水, 建議你另外搵人搞.

裝修師傅打面板線module向來最水, 建議你另外搵人搞.
雯雯 發表於 2019-8-1 12:19

問題係,  可以搵邊個搞?  同埋係咪真係可能同面板有關呢 ?

其實咩係面板 ?

回覆 1# rebmup

你要問 裝修師資 係點拉線, 如2房, 廳位應該有2條 lan 線存在, 用2位面板..
用router lan 接電腦lan , 試下通唔通...

裝修仲用CAT5 十幾年前都用CAT5E 啦
就算上網無100M 內聯網都可以有1000M啦
不過我估你個問題應該係面板夾錯線.

回覆  rebmup

你要問 裝修師資 係點拉線, 如2房, 廳位應該有2條 lan 線存在, 用2位面板..
用router  ...
linggo 發表於 2019-8-1 14:04

其實應該係面板入面個module

一係自學,一係另外揾it公司,最簡單科錢比寬頻師父

其實完全無畫面純文字,可以討論D乜?

裝修仲用CAT5 十幾年前都用CAT5E 啦
就算上網無100M 內聯網都可以有1000M啦
不過我估你個問題應該係面板夾 ...
akiro 發表於 2019-8-1 14:24

我只用手機wifi 行5G 上 網,  只得50M    download!