換左AC86U, 上網得翻4MB?

ISP係HKBN 500MB
本身用TPLink Archer C7 v4.0, 竦WINDOWS 10 PC插線同WIFI, 平均都有250-350MB上下

之前淘左隻RT-AC86U, 琴日收到, 之後換左, 問題就來啦
換完做好曬基本設定之後, 發現部台機上網好慢, 開YOUTUBE只播到240P, 而且LAG得好嚴重, 開網頁版SPEEDTEST.NET甚至ERROR, 做唔到測試.
1. 懷疑FIRMWARE問題, 升級最新FIRMWARE, 問題一樣, 甚至連上WINDOWS APPSTORE下載SPEEDTEST都下載唔到, 但上到網.
2. 之後上KOOLSHARE下載改版FIRMWARE並刷入. 終於下載到APPSTORE個SPEEDTEST, 但下載左9個字......... 之後實測無論係插線定WIFI, 下載唔會過5MB, 上載唔會過1MB, 但PING係2-3左右..........
3. 已排除係SWITCH問題, 及ROUTER的PORT問題, 咩都唔插直接入機都係甘, 有無師兄知道係咩事???????
4. 已用MACBOOK及IPHONE測試, 平均上網速度都有350MB上下; 用另外一部只有b/g的WIN10機試, 都有45MB
5. 已嘗試RESET ROUTER, 情況一樣

LAN線

WIFI
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

3. 已排除係SWITCH問題, 及ROUTER的PORT問題, 咩都唔插直接入機都係甘, 有無師兄知道係咩事???????

即係WAN LINK 直駁電腦都係咁?

用番隻舊TP LINK router係咪完全正常
係的話,咁隻新router可能真係有問題

即係W ...
kzk4lot 發表於 2019-8-3 09:44

WAN直插係正常速度400-500MB
插翻舊的TPLINK都係正常
但隻AC86U, 係插我部台機(MSI X399 Cabron AC)會慢到食屎, 用其他任何電腦或電話都正常
求先已經將WIFI + LAN + CHIPSET DRIVER全部更新曬, 情況一樣

直接插入HKBN MODEM

LAN 內 2 台機對抄 files 速度如何?
如果對抄 files 速度正常 , 就可以肯定係 router 有問題

reset 去原廠設定,乜都唔改(上網密碼之類當然要設定),睇睇係咪都一樣。
另外系統設定選唔同嘅(比如美國、亞洲)睇睇有無分別。
轉用AP mode 試試。
都係一樣慢就只能返廠維修。

測試前已RESET ROUTER

以下所有PC及NAS全部直接插LAN線

Optiplex790(黑群) to DS918+

Optiplex790(黑群) to PC

PC to DS918+

DS918+ to PC

另外網卡係有3張
Wifi 1: Intel(R) Dual Band Wireless-AC8265
Wifi 2: Realtek RTL8188EU Wireless Lan 802.11n USB2.0 Network Adapter
Lan: Intel(R) I211 Gigabit Network Connection
全部用SPEEDTEST測試過, 下載唔會過8MB, 上載唔會過0.2MB

經asus 行wifi 行lan cable 都係慢的
又確認 modem 去 asus 的 lan cable 是無問題的話
只能說樓主買了機王的機率十分高

經asus 行wifi 行lan cable 都係慢的
又確認 modem 去 asus 的 lan cable 是無問題的話
只能說樓主買了機王 ...
ibat 發表於 2019-8-3 14:00

求先試左拿支USB直接BOOT UBUNTU試, 唔用WINDOWS, 部PC係行得翻600MB左右........
我始終覺得係WINDOWS問題, 或者我部PC問題. 因為試過拿另外兩部電腦, 試曬4個LAN口, 速度都正常, 但係就我部X399有問題