[操作疑難] 由100mb升"光纖"去到廳入唔倒房.....好心煩,請教各位如何駁線!

原先用100mb 由廳入牆喉左穿右插通到入房
但係升1000mb光纖要由頭拉過從屋外走廊到廳
但由於喉入面D線好塞下只可去到廳
師父唯叫我諗下先,因舊約未完,舊線唔郁得
而家唔知點好!!!!

方法1.
保險D 光纖響廳出再剪房駁出廳o既cat5線
直插入光纖modem

方法2.
清走所有入牆Cat5舊線叫師父直拉入房

以上方法都要舊合約完前一晚做而且有風險
有冇方法可以將房駁出廳之cat5 線那邊 1 開2咁駁住先
新約完就轉插光纖盒!
大家俾D意見我可以點做嗎?
謝謝!!!!

後補影片同圖
https://www.hkepc.com/forum/redi ... 04&pid=38647116

上手駁左3合1咁
唔係好明
廳牆身打開
由屋外 > 廳(可能有分插) > 書房

你一開三,拖手線,條cat5線剪斷再駁,已經廢咗lan功能,得返電話線功能。最好成揪抆曬出黎再入過新線

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

請問有咩風險??
家中有IT Service提供予客戶?

回覆 4# X-Engineer
請問有咩風險??
家中有IT Service提供予客戶?
X-Engineer 發表於 2019-8-3 22:59

不好意思,小弟表達力差
風險如下
1, 方法1如入牆喉抽走舊cat5線換成全光纖
風險: 驚日後轉台又要由頭拉過
而且唔可以回頭用100mb,
好處: 就一定全速而姐且條喉清空返
2, 方法2如光纖只行到廳及安裝, 而房出廳舊cat5線經喉(如下圖)再於末端挾回RJ45頭駁入光纖modem
風險:但怕速度會大打折扣,因舊cat5線都有10年以上歷史, 而且毛LALA廳又要搵位插電驌駁modem, E下又煩因剛剛死位冇插蘇
好處: 就是轉台容易, 安裝簡單

唔明你講乜"家中有IT Service提供予客戶?"

參考圖:

Ching 都用左好耐100M WO.

呢種駁法都好耐無人用.

1對WIRE 做電話, 1 對空接.
2對行LAN 10/100M.

入房要拉過條CAT5E or above 先用到1000M.

回覆 3# yanchoki
你一開三,拖手線,條cat5線剪斷再駁,已經廢咗lan功能,得返電話線功能。最好成揪抆曬出黎再入過新線

via ...
yanchoki 發表於 2019-8-3 14:28

我就係怕安裝師父唔肯幫我再拉
自己打開幾個牆身喉位黎睇有D拉得郁有D扯佢唔上唔落咁
條喉好似有D塞爆大力扯又京整倒條舊線
如果舊線用唔倒新妯線又未用得實會俾家中老虎鬧爆
一來我唔識二來自己都感覺好大工程咁.....
連邊個係線頭連邊個係線尾都未釜分得倒
如果唔係我真係會自己動手執過晒佢.....SAD~~~~~~~~~~~~

回覆 6# EangDav
參考圖:

Ching 都用左好耐100M WO.

呢種駁法都好耐無人用.

1對WIRE 做電話, 1 對空接.
2對行LAN 10/100 ...
EangDav 發表於 2019-8-3 23:48

謝謝EangDav兄圖文解識
ching 你認為我咁o既狀況
應該叫師父黎等完約Lastday上黎
清晒D舊線直駁入房
定係由得佢響廳裝, 再拉過一半新cat5由廳去房 ?

回覆 8# calvinlai

唔知你有幾多件嘢,比唔到建議.

我之前喺咁.

100,200,300M
LAN 線入屋(廳)--->A/VDSL MODEM(有喉,LAN線)--->ROOM A (無喉,LAN線)--->ROOM B
--->ROUTER--->PC,PS4......

500M -1000M
新拉光纖入屋(廳),因為ROOM A --->ROOM B無喉;唔可以拉到去ROOM B
---> ONU (有喉,LAN線)--->ROOM A (無喉,LAN線)--->ROOM B
--->ROUTER--->PC,PS4......

現在
光纖入屋(廳)--->ROUTER 1 (OTT 盒,NOW TV...),(有喉,LAN線)--->ROOM A (無喉,LAN線)--->
ROOM B--->ROUTER--->PC,PS4......

以下斷估:
原本:
input A : lan 線入屋 經面板 拖手仔去 output A.

後加 lan 線 去 output b.

做最少嘢就光纖ONU放廳.
甩左依家入房嗰條. output b ?
比CF 夾豆做 ext. 出來做lan 線去光纖.
要做足4 PAIR WIRE 先可以超過100M.
房就用唔到電話.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊