[測試] 問勻香港咁多間寬頻...

最近想搞部NAS,但仲係用緊100MB電話線寬頻
就係HKBN 大爆炸既時候我係唯一無出事個區人 LOL
諗住轉1000MB光纖,但係問十間,10個都係答我 比硬華為MODEM你
小弟領教過和記華為既功力,見證著HKBN既墮落,真心唔敢掂華為既野

查左下GOOGLE 又問過唔少人
似乎香港好似買唔到MODEM了?
定係得返買ROUTER MODEM呢條最後之路? 有望過下COMMENT 話呢類網路器材好易壞...
又睇過下 MODEM SETUP要睇ISP 肯唔肯之類既講法?如果可以自己黎既...我又唔知買咩好

真係R哂頭
有無大師指點一下QQ

自己買倒光纖modem都冇用,要機樓跟個SN 做setup嘅,用得華記modem,即係機樓都係接華記機OLT

自己買倒光纖modem都冇用,要機樓跟個SN 做setup嘅,用得華記modem,即係機樓都係接華記機OLT ...
wyhui5124 發表於 2019-8-8 15:02

TEATEA 發表於 2019-8-8 15:07

就算手機網絡,只係得一間公司唔用華記

https://www.mpfinance.com/fin/in ... &issue=20181212

繼續用100MB

諗住轉1000MB光 ...
TEATEA 發表於 2019-8-8 14:57

最近簽左和記1000M,佢比我果隻光纖盒+ROUTER 唔係華為,佢比NOKIA我
PCCW 新合約的商業線都係,換左第二隻牌子ROUTER
不過應該係因為華為冇以前咁平,開始行返高價路線

諗住轉1000MB光 ...
TEATEA 發表於 2019-8-8 14:57

同佢講你係歐盟居民要確保符合GDPR,睇下有咩反應

最近簽左和記1000M,佢比我果隻光纖盒+ROUTER 唔係華為,佢比NOKIA我
PCCW 新合約的商業線都係,換左第二隻 ...
s84292 發表於 2019-8-8 15:21

3仔同薄餅兩個牌子都有,要睇大廈,不過比例上唔多

PS:我用CM(租薄餅),係用Alcatel Lucent modem(即係Nokia)

就算手機網絡,只係得一間公司唔用華記
wyhui5124 發表於 2019-8-8 15:17

有睇...不過NAS行得6MBS有點頭痛XD

PCCW 新合約的商業線都係,換左第二隻 ...
s84292 發表於 2019-8-8 15:21

和記近幾年真係好左D既,不過100MB佢要用MODEM仲用華為個陣已經想X佢
問佢地有無1000MB都係無,我住既地區簡直係世外桃源