換router問題

我想問問大家想意見,我而家用緊n66u,而家嘅情況係如果將佢lan port插滿就會網速非常之慢(由9xx跌到1xx), 但係我有一隻netgear嘅1000 hub, 將其他裝置插落去hub度,再連接去隻router, 速度係無問題,Reset過Router都係一樣。

咁我而家係換隻ax router? 定係買過隻最平嘅ac(1750+), 等ax router跌價?

Lan port有4件連接,Wifi Notebook/tablet x 3,手機 x 2。

你肯定系hub ?
即系你分得到router , switch , hub  ?

你肯定系hub ?
即系你分得到router , switch , hub  ?
winle01 發表於 2019-8-12 23:34

我唔識喎
識就唔會喺度問啦

如果你netgear嘅1000 系switch  你唔洗換 , 系 hub 就要 .
n66u 網速跌 你系同時test  or 分開test ?

BTW  , 你講ge Lan port有4件連接系指連 wifi devices?

我想問問大家想意見,我而家用緊n66u,而家嘅情況係如果將佢lan port插滿就會網速非常之慢(由9xx跌到1xx), ...
kelkmk 發表於 2019-8-12 21:09

就咁睇好明顯係wifi router對LAN port嘅處理能力太弱,不論ac/ax,廠家都係側重wifi功能,LAN port只係贈品,唔見得換router會保證有改善。

既然加隻netgear就攪掂,不如一動不如一靜,唔換住。

回覆 3# kelkmk

好明顯你講得唔清楚~問下先答到你~

如果你netgear嘅1000 系switch  你唔洗換 , 系 hub 就要 .
n66u 網速跌 你系同時test  or 分開test ? ...
winle01 發表於 2019-8-12 23:57

其實我只係想換個快D 既 wifi router,有關於lan port上面嘅問題基本上都已經存在咗好耐,只係多個原因話畀我換,假如換咗router都仲有呢個問題,我都未必理,返正插落netgear係正常。

就咁睇好明顯係wifi router對LAN port嘅處理能力太弱,不論ac/ax,廠家都係側重wifi功能,LAN port只係贈 ...
高登阿伯 發表於 2019-8-13 00:00

一動不如一靜左已經好耐

話說啱啱反轉隻netgear,佢寫住GS105Ev2,應該係switch呢

https://www.netgear.com/support/product/GS105Ev2.aspx