求問換左Mesh wifi後依然接收不良問題

岩岩琴日買左Orbi rbk20,主機放係廳既黑色位,子機放左係1號房綠點位,發覺房內wifi只係收到250-350Mbs,房內pc由黑點主機直拉lan線係有800Mbs,然後pc係3號房藍點位收子機5g訊號有200Mbs,但手機係3號房同1位置只收主機2.4G。

有幾個問題:
1. 1號房子機只收250-350Mbs,係咪正常?
2. 如果將子機放去紅點位,我諗收主機訊號應該會好d,但因為後面就係主力牆,會唔會影響左3號房既訊號?
3. 3號房同一位置,手機同pc完全接收唔同訊號係咪有問題?
因為我都無特別搞任何設定,唔知點解個收訊同速度會係咁樣,唔知邊方面出左問題,因為實在拉唔到線,所以想知應該點做
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

"房內pc由黑點主機直拉lan線係有800Mbs"

咁你本身係用明線駁LAN去房電腦,定係LAN線有入牆?

2&3房同廳/1房﹐似係厚的結構牆。

我無考究你套MESH 是否可以用LAN 駁子機﹐如果可以﹐子機用LAN 駁放房(跟電腦)。

這樣就2/3房最多只係隔較薄的牆﹐1房同樣地只係較薄的牆去主﹐又有機會邊過門口用到子機。

可以一試。

如果不能用LAN駁子機﹐盡可能放在2/3間房門口的位置﹐透過走廊射到訊號做轉發。

"房內pc由黑點主機直拉lan線係有800Mbs"

咁你本身係用明線駁LAN去房電腦,定係LAN線有入牆? ...
antonyhk 發表於 2019-8-15 12:18

明線Lan拉入1號房

2&3房同廳/1房﹐似係厚的結構牆。

我無考究你套MESH 是否可以用LAN 駁子機﹐如果可以﹐子機用LAN 駁放房( ...
peter_chan 發表於 2019-8-15 12:35

今晚番去試下子機連LAN睇下點,如果唔得,放紅點位會唔會都ok?

ORBI 主機同子機可用LAN線連接架。你可以討埋呢個方法。

明線Lan拉入1號房
s0711211 發表於 2019-8-15 13:09

今晚番去試下子機連LAN睇下點,如果唔得,放紅點位會唔會都ok?
s0711211 發表於 2019-8-15 13:13

講真﹐子機放邊個位最好﹐真係要逐個位試。

睇圖去講﹐只係可以用理論性去講﹐去到實際使用未必正如理論般好。

但一點肯定﹐主機同子機之間的連線狀況﹐一定影響到連接子機的設備上網速度。
所以﹐用LAN去駁子機係最好。可是未必每一個人都可以做到子機用LAN接駁﹐就要搵一些主機子機之間最少阻擋的位置。
至於邊個位最好﹐睇平面圖係無人答到你的。
隨時講出來﹐但係裝修等問題/電力及其他因素﹐你係用唔到的﹐即係無用。

三間房,其實兩隻orbi唔夠,買多隻好好多

via HKEPC Reader for Android

睇圖去講﹐只係可以用理論性去講﹐去到實際使用未必正 ...
peter_chan 發表於 2019-8-15 13:54

同意,如無辦法或怕樣衰唔想駁明LAN線去子機,就唯有買多一隻子機駁上駁

睇圖去講﹐只係可以用理論性去講﹐去到實際使用未必正 ...
peter_chan 發表於 2019-8-15 13:54

明白!會番去試左LAN線駁子機先