唔明 HKXN 話升級左 200mb (報告+問題)

今日顯示已經生效左
但部 PC Spedtest 同之前一樣得 9xmb
洗唔洗 Reset router 果d野?

今日顯示已經生效左
但部 PC Spedtest 同之前一樣得 9xmb
洗唔洗 Reset router 果d野? ...
expedia 發表於 2019-8-31 19:15

你個ROUTER 或者LAN卡唔會仲係100M 掛
仲有一種可能就係用緊條得4芯的舊LAN線

直插電腦有冇200M?

直插電腦有冇200M? ...
s84292 發表於 2019-8-31 19:22

岩試過拔電源一分鐘重插佢部機
再 restart router
反而重慢左得 6x mb
直插用 Lan
線係佢比果條

直插電腦有冇200M? ...
s84292 發表於 2019-8-31 19:22
我知喇,要換 Router 了

check返router配置
2个10/100M自适应LAN口(Auto MDI/MDIX)
1个10/100M自适应WAN口(Auto MDI/MDIX)

唔該晒

唔駁router過唔過100m?
線係佢俾果條 -> 睇下夾咗4芯定8芯
可能得4芯=max 100m都唔奇

唔駁router過唔過100m?
線係佢俾果條 -> 睇下夾咗4芯定8芯
可能得4芯=max 100m都唔奇 ...
C-Leung 發表於 2019-8-31 20:09

佢果條同我交換機分果幾條都係8芯
經Router拉左入房試唔到直插
部notebook冇lan

回復 6 #expedia

你睇咗係8芯就得
換router

回復 expedia

你睇咗係8芯就得
換router
C-Leung 發表於 2019-8-31 20:37

諗緊轉小米mesh(因為廁所睡房收到好差)
用左小米路由好多年
好怕又學點 set d 野

老實講,今時今日D router低能都set到
DGCNYO 發表於 2019-8-31 20:43

我蠢吖嘛
唔係都唔會重用緊100mb