[操作疑難] 用流動4.5G作家屋上網,每1小時斷一次線

好準時1小時斷一次線,玩各種GAME 都好大問題,尤其係PS4,一斷就由頭登入開GAME

上次問過一次因為浮動ip問題 ? 有師兄留言話,SET個VPN就可以解決問題

有冇師兄可以詳細小小教教我 ?

更新 : 今日心血來潮落去黃金買左隻WIFI手指試下會唔會係個ROUTER問題..........返去用電話射流動熱點............玩左3個鐘都冇斷線
NETGEAR 用左咁多年故唔到係隻ROUTER問題.......

用咩Modem?
用咩台?
市區?郊區?

用咩Modem?
用咩台?
市區?郊區?
slsso 發表於 2019-9-5 17:17

用緊 NETGEAR R7100 , CSL 用量王 , 郊區

沒試過 村屋 雖然我sunmobile$118 來打過機都唔會自動斷線 月用100G 用e5372 mifi

沒試過 村屋 雖然我sunmobile$118 來打過機都唔會自動斷線 月用100G 用e5372 mifi
a652311279 發表於 2019-9-5 17:24

我玩好多GAME 都唔太覺斷線 不過係PS4 同 某啲大型MMO ,斷完會要求重新登入就好麻煩,

回復 5 #豆腐JOE

有冇試過用手機share玩 睇睇邊到有問題

回復 豆腐JOE

有冇試過用手機share玩 睇睇邊到有問題
a652311279 發表於 2019-9-5 17:49

似係 1小時轉一次IP 問題 ?

因為之前斷得仲勁, SET返 公用 DNS IP 先去到1小時一次 算已經叫玩到下...

好準時1小時斷一次線,玩各種GAME 都好大問題,尤其係PS4,一斷就由頭登入開GAME

上次問過一次因為浮動ip問題 ...
豆腐JOE 發表於 2019-9-5 17:09

你用咩router ? 試下DHCP lease time 改長D (e.g. 1440 minutes)

csL smt 都係咁,基站會定時renew ip。
之前有師兄講過,基本上所有台都係咁運作,如果基站唔定時renew ip,咁到一定人流後到嘅人就拎唔到ip,越旺地區間隔時間越短。

Renew 完就算ip無變,咁斷唔斷就睇game server。

似係 1小時轉一次IP 問題 ?

因為之前斷得仲勁, SET返 公用 DNS IP 先去到1小時一次 算已經叫玩到下... ...
豆腐JOE 發表於 2019-9-5 19:45

NETGEAR R7100 4G ROUTER