[操作疑難] PCCW 1000M 降速到100M

想請問下有冇師兄試過用PCCW 1000Mb 有時會無啦啦掉左落100Mb?
我全屋都係用CAT6, 所有電腦/ROUTER都支援1G, 設定都冇錯
呢2個星期連續2次降速到100Mb, 就算唔經ROUTER直插MODEM都係得100Mb
因為我成日會係GOOGLE DRIVE拉d大FILE落機, 一見DOWNLOAD得番11MB就知掉左落去100Mb度
要打上去1000 REMOTE RESET隻MODEM先會正常番上番1000Mb
有冇師兄有經驗遇到類似情況知咩事? THX

我部成日都係咁,所有線cat6接router頭2日就1000M,但過幾日就忽然變100M。
不過重開機又變1000M。
係今年中旬開始成日都係咁

via HKEPC Reader for Android

我部成日都係咁,所有線cat6接router頭2日就1000M,但過幾日就忽然變100M。
不過重開機又變1000M。
係今年 ...
y8u99amc13 發表於 2019-9-13 11:16

師兄係重開ROUTER定PCCW隻MODEM??

有陣時可能係個頭問題,我都試過本身 1Gbps 嘅突然得返 100Mbps,後尾先發現原來個頭鬆鬆地

回復 3 #Oji

一齊重開。

via HKEPC Reader for Android

我都係咁,成日都變左做100MB,但夠用就算廢事煩..

回覆 6# billntk

我都係,持續坐4年了。 不定期自動降速到100mb;我重以為得我一個甘。

隻廢柴華X數據機問題。
用耐左就會咁。

回覆 8# freefdhk

我都系pccw1000mb x2,用過Tp-link》華碩》Tp-link router,都係甘。  問題解決辦法好怪,就係拔網線重插routers或restart windows。

係咪肯定係PCCW問題?
我前幾日都開左個POST, 今日UPdate左條問題
又係問你哩樣野
你睇下係咪同我情況一樣?
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2520027