請教一下 點解到現在重未 pc to router 用光纖

。。

via HKEPC Reader for Android

最主要係成本&普及性

光纖好處唔係快, 而係長距
Router去PC咁短距離有乜用?
就算你用Cat5e駁10G, 都已經可以去到55米 (理論值)
一般家用55米夠哂有餘

光纖好處唔係快, 而係長距
Router去PC咁短距離有乜用?
就算你用Cat5e駁10G, 都已經可以去到55米 (理論值)
...
KinChungE 發表於 2019-9-18 14:48

講得啱

主流仲係1g lan

根本就冇光纖需要

via HKEPC IR Extreme 4.2.0 - Android(4.1.0)

。。

onepiece999 發表於 2019-9-18 13:17

無話唔可以用啊! 你用PC做router咪得囉! 不過你要搵張router os有driver既fibre card. 又或者你用Mikrotik或UBNT有D model有SFP port.

利申: 都用緊.

。。

onepiece999 發表於 2019-9-18 13:17

你屋企做 server 用? 家用多數都轉無線啦. 有無咁多 data 要過呀?

你屋企做 server 用? 家用多數都轉無線啦. 有無咁多 data 要過呀?
tunster 發表於 2019-9-18 15:52

佢屋企可能好似我大陸屋企咁跨樓層, 部分走戶外.

。。

點解要用光纖?

用銅線的話,可以:
-放Cat6a行足10G,100米長度,一般家用已足夠
-銅線termination tools比較平同易用
-可以行PoE

無話唔可以用啊! 你用PC做router咪得囉! 不過你要搵張router os有driver既fibre card. 又或者你用Mikroti ...
雯雯 發表於 2019-9-18 15:37

ROS唔係唔可以直入光纖自定登陸碼咩?

BTW..邊間ISP可以俾你光纖出解碼器?