802.11ax問題

如果isp網速100Mbps
買802.11ax router係咪無用?
唔該。

回覆 1# cat6

就算ISP比你1G,你又用最新家用router 802.11ax,係唔會快O的,因為上網速度唔係指你個wifi router去到幾多百MB/s,以係wan<->Lan 最高速度
黃金佬成日都話換左新wifi router會快O的,但事實上WAN<=>Lan speed一直都無快到,只係Lan<=>wireless connection speed 快左
WAN<=>wireless都係一樣,新舊router都係一樣
所以真正router係會quote Wan<=>Lan speed 有9xxMB/s,唔係講802.11 AX去到1600MB/s

回覆  cat6

就算ISP比你1G,你又用最新家用router 802.11ax,係唔會快O的,因為上網速度唔係指你個wifi ...
raywan 發表於 2019-9-28 00:43

https://www.smallnetbuilder.com/ ... r/bar/74-wan-to-lan

回覆 1# cat6

有冇用睇你係指咩
如果你係話你係屋企有個NAS, 然後有AX device 要用wifi 由個nas stream/transfer file 去個device, 咁既情況下當然愈快愈好

但如果你係指上外網的話, 你屋企條線太慢, n / ac / ax 都唔會有咩分別

如果你冇用NAS
普通上下網嘅話,以雙天線嚟計
N制式已經食得哂100Mbps,市面上AC制式都夠用(向下兼容)
但如果你打算嚟緊升去1000Mbps而打算換AX裝置嘅話,最好買AX Router

不過
市面上AX router選擇唔多
如果唔急換可以等下先,AX56U AX58U都仲未上市

如果你冇用NAS
普通上下網嘅話,以雙天線嚟計
N制式已經食得哂100Mbps,市面上AC制式都夠用(向下兼容)
但如 ...
bw706 發表於 2019-9-28 12:51

想問下 ax58u 有冇講過幾時開始賣?

想問下 ax58u 有冇講過幾時開始賣?
kennyloveats 發表於 2019-9-28 13:11

未知幾時開賣,只係知AX56U(AX1800) AX58U(AX3000) 喺8月底過咗FCC

BTW 啱啱上ASUS網睇,見已經upload咗兩隻型號資料
https://www.asus.com/Networking/RT-AX56U/
https://www.asus.com/Networking/RT-AX58U/

我知三星s10手機支持802.11ax和ac制式。
咁連上5g wifi。如何查看手機是連上ax還是ac。
唔該。

我知三星s10手機支持802.11ax和ac制式。
咁連上5g wifi。如何查看手機是連上ax還是ac。
唔該。 ...
cat6 發表於 2019-9-29 07:49

iphone11 都支援ax

via HKEPC IR Extreme 4.2.0 - Android(4.1.0)

iphone11 都支援ax

via HKEPC IR Extreme 4.2.0 - Android(4.1.0)
kofz 發表於 2019-9-29 08:27

我知。
咁買左80211ax router
連上5g wifi
咁點知手機是連上ac還是ax?