[操作疑難] Mesh WiFi 請教

市面上見到有幾款Mesh WiFi
1. Google
2. Orbi
3. TP-Link Deco

見到無線速度都係得867+867+400Mbps
如果家用1000mb 上網啦
行lan線 食得幾盡867MB ? 定係最高行到幾多呢?
無線行WIFI 最多得400MB ?

邊隻可以行到盡1000MB 呢?

請指教...小弟初哥

如果主機同副機用lan駁到
穩好多

當你device 駁去副機行lan 1000Mbs

但wifi就無

不過如果你副機駁左lan接主機

應該正常睇片都夠快

除非你成日要用wifi過大file 幾十gb 咁過

假設用 1-3 是但一款
駁LAN 線去不去到1000MB 呢?
定係867 MB 已經盡呢?

當然明白wifi 出無咁高啦....一般可以去到幾多呢?

如果你想行好好快
orbi 3000以上的

如果只要求睇下片ok
1500內

當然主+副機駁lan
小米呢個位最強

但要配個靚小二腳轉三腳頭

假設用 1-3 是但一款
駁LAN 線去不去到1000MB 呢?
定係867 MB 已經盡呢?

當然明白wifi 出無咁高啦....一般 ...
Akirakong 發表於 2019-10-6 13:15

駁lan 1000Mbps

睇佢有無Gigabit LAN
同標個WIFI速度無乜關係

我屋企 500呎
其實一個就應該足夠啦嘛?

買個小米mesh 一千多元係性價比最高

GOOGLE 我用緊,個SPEC 唔係最勁

其實樓主要留意 GIGALAN PORT 係乜

同埋本身你可唔可以 主副機用LAN 駁住

我屋企 500呎
其實一個就應該足夠啦嘛?
Akirakong 發表於 2019-10-6 19:24

有找了

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

回覆 1# Akirakong

Orbi就黎出Wi-Fi6
https://netgear.anlander.com/pro ... iant=20720409051239