用router做VPN server

請問有無ching試過用router做VPN server?
想在家用router做VPN server, 但係依然可以比pc同smartphone wifi上網
請問係咪要兩隻router?
定係一隻可以同時做routing 同埋VPN server?

請問有無ching試過用router做VPN server?
想在家用router做VPN server, 但係依然可以比pc同smartphone wifi ...
sailoralan 發表於 2019-10-8 10:08

只要買一隻支持開 vpn server 既 router 就得

一隻搞掂

唔會影響你平時上網

重點係你會唔會係大陸連去個 vpn

有就複雜好多

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

而家大部分router都有埋VPN 架啦.....想容易方便就用Asus, 實試openVPN深圳,日本, 韓國都用到

而家大部分router都有埋VPN 架啦.....想容易方便就用Asus, 實試openVPN深圳,日本, 韓國都用到 ...
fungcd 發表於 2019-10-8 12:15

係大部份中,高階路由器都有VPN SERVER

回覆 3# fungcd

深圳用openvpn????????????

回覆  fungcd

深圳用openvpn????????????
jil 發表於 2019-10-8 12:53

係.....都仲用到

係大部份中,高階路由器都有VPN SERVER
321 發表於 2019-10-8 12:16

而家應該都好少人買100蚊個D router既
而且Asus最平個隻N12都有VPN

係.....都仲用到
fungcd 發表於 2019-10-8 12:56

v2ray都唔得反而openvpn得?

v2ray都唔得反而openvpn得?
香蕉乜乜乜 發表於 2019-10-8 13:24

我v2ray都唔得, 就係openvpn得...唔知點解

你用邊個DDNS?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)