隻totolink唔識派ip算唔算壞

有一日上唔到網
後來發現唔係派192.168
只要自己打arm就上到網

dhcp係咪熄左呀?
又或者dhcp ip range爆左,set大小小試下

dhcp係咪熄左呀?
又或者dhcp ip range爆左,set大小小試下
HKEPC852 發表於 2019-10-12 00:58

reset過 router,得兩部都取唔到ip
取左10.41.44.45

點定義壞? 壞=結果同你期望有出入, 你期望佢會派IP, 結果無派, 咁咪壞囉
當你開得POST問"係咪壞?", 即係出現O既結果已經唔符合你期望啦, 唔係你都唔會開POST啦
所以當你開POST時, 你心中已經有答案, 所以你係從"已經有答案"O既心態去"問呢個問題"

lastphoenix 發表於 2019-10-12 09:37

是否hard reset, 如果hard reset 可能要重新set 過!

lastphoenix 發表於 2019-10-12 09:37

會唔會你get 錯ip既器材有問題

router有無其他switch / ap?睇下係咪uplink出事?

去左代理,我個部200,換左部3000比我
第一次連wifi一樣派10字頭ip
off完再on wifi又正常返

之前公司都試過咁,其實係咩原因?

去左代理,我個部200,換左部3000比我
第一次連wifi一樣派10字頭ip
off完再on wifi又正常返

之前公司都試 ...
lastphoenix 發表於 2019-10-12 19:42

係咪你個network內有多個一隻dhcp呀?

係咪你個network內有多個一隻dhcp呀?
HKEPC852 發表於 2019-10-12 20:09

和記部機直出router,之後就分去電腦和mytv
電腦固定左ip,唔知有無影響
剛剛部mytv又認10字頭ip,最後又要set死個ip比佢

唔通和記部機問題?