有冇人用 Ruckus R510 ?

睇SPEC --> 計數 --> 決定 AP 放位 --> 完

R510 AP 你當佢每隻最多連到40隻 devices,一萬呎就真係要睇擺位。如果預算鬆動可以加多1-2 隻 AP.

Up to 512 clients per AP 喎

我隻 cheap cheap netgear 都 50  devices..
$foo 發表於 2019-10-12 16:36

理論同實際
不過一隻連100隻冇咩大問題
(連512隻,一隻得返1.5M一秒,你覺得咁樣算係可以接受當我無講過)
如果真係得100以下, 仲要中間冇任何牆擋,我覺得2-3隻已經好足夠,
但係個位置同頻道分配上要諗清楚D

不過依家仲買r510? 唔買r710?

2隻r510 WIFI多人使用時呑吐量都比唔上一隻R710,
特別係R510冇4X4:4 同2.5G RJ45

貨倉冇隔格,但唔會放貨?貨既高低多少對wifi都有影響。

其實100隻 device 就 ok, 不過想知道個 signal 強弱射程‥
$foo 發表於 2019-10-12 18:18

我都係建議加少少買r710,
2.4ghz同5ghz係多人使用環境下快3倍以上, 4隻應該都夠數
而且穿透力都強好多,因為有多天線做多重放大同集波
如果你裝係天花板咁高

再多ap分擔都都冇用,你出街條喉如果都係得單條1000m ,
100個裝置都係得平均5m-10m(500-1000kb)/s
除非你只係內部server互連,不過咁講~
日常用其實冇咩機會個個都同時扯10m/s

因為唔知你係咪果D 鐵皮屋型貨倉,牆身物料同格局(長型定正方)都會影響,
唔想煩都係搵返公司做,寫返個SPEC 驗收要100部機同時連線平均有3M/s咁

一萬呎貨倉。冇隔格阻擋,用 5 隻 Ruckus R510 夠頂嗎?

total < 100 devices
$foo 發表於 2019-10-12 01:19

究竟係電腦上網?用定係特製嘅裝置之後access公司server?如果係一啲特別嘅裝置,你可能要睇返佢哋每一個嘅action係會有幾多data嚟計番,又或者問返佢哋原廠。

因為如果你話係倉嘅話,有好多係手提機有個barcode reader,咁嘅話其實用嘅data量好少。

https://www.amazon.co.uk/ASUS-RT ... ction/dp/B07SCBMMS8