兩個site拉lan線距離長過100m

LAN, 想轉用fibre switch 連接, 有咩fibre switch推介?
THX

淘記是但一隻光電轉換器都滿足到你。

如果正經少少,我就會用Mikrotik RB960PGS,有埋PoE Out。

戶外我用緊RB960PGS-PB,淋雨都仲得。

因為公司用, 所以要可靠的..

Mikrotik RB960PGS或RB960PGS-PB,
都是gigabit ethernet,
即係照拉cat 6線, 唔需要用到fibre?

Mikrotik RB960PGS或RB960PGS-PB,
即係照拉cat 6線,  ...
toyota_ae86 發表於 2019-10-14 12:56

Cat5e/Cat6都係得100M
至於Switch, 冇Fibre Switch呢樣野
你應該搵有SFP插口既Switch
SFP可以加Transceiver出光纖頭

一去一???? 最方便就係買pair fibre converter就可以

即係照拉cat 6線,  ...
toyota_ae86 發表於 2019-10-14 12:56

RB960PGS有個SFP port,自己配返SFP。

但其實,Mikrotik啲1Gbps LAN可以support到200米,你要諗下你係咪真係要用光纖。

我三十幾米都用咗光纖,因為可以穩上10Gbps,同埋留得core在,以後加嘢都簡單。

HDMI連USB嘅光纖KVM都可以一條core帶哂。

RB960PGS有個SFP port,自己配返SFP。

但其實,Mikrotik啲1Gbps LAN可以support到200米,你要諗下你係咪 ...
Brainstomer 發表於 2019-10-14 13:42

長LAN寫就寫support到, 但其實長過50米訊號已經唔穩定, 個人用可能冇咩問題, 但公司多人一齊用, 博唔過.....直接用fiber converter 係最好選擇

肯定是要100M長的距離, 唔想有獲,
接著落黎係選devices

point A 大約10部電腦, point B 30幾部電腦,
有咩牌字型號推介, THX

point A 大約10部電腦, point B 30幾部電腦,
有咩 ...
toyota_ae86 發表於 2019-10-14 14:29

咁多機你不如諗下放10Gbps再加隻24/48 port switch對接

24port我用Mikrotik CRS328-24P-4S+RM,我有9台PoE device所以呢隻一定係心水之選。
無PoE同埋唔駛咁多SFP+可以揀CRS326-24G-2S+RM

48port 嗰邊無咩心水,你可以諗下放兩部24定一隻48 port去serve 30部機。
Mikrotik有隻CSR354-48G-4S+2Q+,係48port,但佢仲有QSFP port。如果唔用40Gbps可能有啲無謂。

有咩 ...
toyota_ae86 發表於 2019-10-14 14:29

其實大部分switch都係要加個parts去connect fiber
我之前公司就係用fiber converter 轉LAN 去swicth

Switch <> LAN <> Fiber Converter < > Fiber <> Fiber Converter <> LAN <> Switch
肯定係最實用, 最便宜, 又最易管理
我都係IT人, 呢個接法都係大公司 樓層 去樓層 接法

你先得100m...呢個接法夠你用有突