求教:如何兩條寬頻share 一個printer

本身有兩條寬頻+兩隻router 分別喺兩獨立network, 但大家坐位都好近。求教如何設定上網各自用返自己寬頻,但又要share 個printer 嚟用。謝謝

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

一個router 用Wifi 連 printer, 另一個router 用 USB port 連 printer

用google cloud print 得嗎 ?

將自己條上網線吉落人地隻Router到, 取消一條, 收工

一個router 用Wifi 連 printer, 另一個router 用 USB port 連 printer
it3388 發表於 2019-10-20 11:54

唔可以放wifi

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

用google cloud print 得嗎 ?
Jip仔 發表於 2019-10-20 16:52

機密嘢,唔想用cloud

將自己條上網線吉落人地隻Router到, 取消一條, 收工
shingzhk 發表於 2019-10-20 17:03

每個dept 要特定ip 出街,唔可以共用

搵一部電腦插兩張network卡share個printer

每個dept 要特定ip 出街,唔可以共用

WCC 發表於 2019-10-20 17:43

感唔洗諗, Network上呢到D人解決到你既問題,
都肯定過唔到公司security policy問題, 要從非network方向解決

一係你隻Router support cloud printing
一係拖條USB線去你department router, 而你隻router又support printer USB share
唔好擅自打通network

點解哩度問野既人都係鍾意講D唔講D
就好似2樓甘講如果printer有wifi同USB 甚至wifi 同eth port都有就唔洗諗甘多啦
但點知原來係得一個USB既cheap雞desktop printer就完全係兩回事
樓主連Printer係咩型號都講可以有幾十個可能甘點幫你