2部電腦插lan線落modem,延時十分勁,可以點解決?

用緊pccw 100mb,黎緊會轉1000mb
家中有兩部電腦同時插落modem
但去做speedtest時發現延時變得好高
由本身3,4ms變到百幾ms
請問應該如何才可以改善情況呢?謝謝

please help

你應該用router, 唔應該兩部pc插入modem

KinChungE 發表於 2019-11-4 09:22

點解插router會好過modem?

KinChungE 發表於 2019-11-4 09:22

多謝回覆
試過用router再做speedtest
ping值都係好高,唔知點搞
其實係咪兩部機同時做speedtest
ping值一定會高架呢?

多謝回覆
試過用router再做speedtest
ping值都係好高,唔知點搞
其實係咪兩部機同時做speedtest
pi ...
古怪基 發表於 2019-11-4 09:40

你伸請左 2 條線上網?

用緊pccw 100mb,黎緊會轉1000mb
家中有兩部電腦同時插落modem
但去做speedtest時發現延時變得好高
由本身3 ...
古怪基 發表於 2019-11-4 02:09

你兩部電腦一齊插先會出現呢個問題?單機就唔會?

咁你可能有部機中左毒,係咁SEND封包出去都唔定

你伸請左 2 條線上網?
觀星是答案 發表於 2019-11-4 09:59

沒有呀,只係用左nowtv個port位

你兩部電腦一齊插先會出現呢個問題?單機就唔會?

咁你可能有部機中左毒,係咁SEND封包出去都唔定 ...
s84292 發表於 2019-11-4 10:05

其實係一齊插時再一齊做speedtest,ping值就會好高
一齊插但只係其中一部做speedtest,ping值就正常
我唔知咁樣係咪正常,因為之前未試過插2條lan線落modem用

兩部電腦同時做speed test 大家互相扯速度 吃滿100M
ping應該會高好多 況且都冇整qos 睇來好正常wo