[操作疑難] 新屋入牆LAN線上唔到網

大家好,
小弟新屋入伙,大廳同房都預先裝有LAN面板,發展商送嘅。
modem同router都係放廳,而家就想經過入牆LAN響房用電腦上網。

按駁如下:
netvigator modem -> router WAN -> 廳入牆LAN -> 房入牆LAN -> 電腦。
部電腦就話我無插LAN線入電腦,上唔到網。

Trail and Error:
1. 我試過如果router lan -> 電腦上網係無問題的。
2. 我又試過用lan cable tester: tester -> 廳入牆LAN -> 房入牆LAN -> tester,八條線都係通嘅。

到底我有邊到搞錯?

你睇下其他房個RJ45(如有),係咪同大廳嗰個都係通。

係嘅話就係發展商駁錯方法,點對點變咗星形。

回覆 2# Brainstomer

確實係全部都通
請問星形即係點?

回覆  Brainstomer

確實係全部都通
請問星形即係點?
OctoDeca 發表於 2019-11-7 13:13

即係當咗電話線咁手拖手......咁樣分法好影響高頻傳輸。
啲線已經廢咗,就算重新拉都唔知拉唔拉得郁。

如果你要救返啲線,就每一個拖手位都要做Switch或者入牆式WiFi AP(有一出一入嗰種)。。真心唔明2019年都就嚟完,點解仲有所謂師父可以錯呢啲基本問題。

回覆 4# Brainstomer

拖手位係咪拆開個入牆面板就會見到?通常係咩樣?
如果我得一間房要上網 ,我拆晒全屋面板,唔用嘅面板就打晒豆,只留有用嗰間房又得唔得?

如果我得一間房要上網 ,我拆晒全屋 ...
OctoDeca 發表於 2019-11-7 13:36

最差巴情況係你要拆開晒 d 面板出黎打過
因為你都唔知個師傅當日到底點樣走線法

如果我得一間房要上網 ,我拆晒全屋 ...
OctoDeca 發表於 2019-11-7 13:36

理論上得。
但你要諗打完一次豆,以後仲夠唔夠長打第二次。

以後中間啲房要就要劏蛇(斷開舊豆,再駁過兩條線出嚟駁Switch),係驚你打過一次,到時線尾唔夠長駁新線出嚟。

同埋預咗打過豆第時唔夠sync 5/10GBASE-T

依個係咪師兄講嘅拖手位?

OctoDeca 發表於 2019-11-7 14:09

補相pls,睇唔到。

OctoDeca 發表於 2019-11-7 14:09

果然,一如所料。
好彩線尾夠長,你打豆直駁應該可以用返三五七年,以後中間要就加Switch分。