應該電腦網絡卡全雙工/半雙工問題
入控制台check下
hung2k 發表於 2019-12-26 20:56

但我隻 router 見我部電腦果段, 係 detect 到可以行 1G 的.
而我將條線直插落電腦, 唔經 router, 佢都係出 9X.
打左去 HKBN, 佢都係叫我直插試多次, 結果都係約cf 上黎睇.

都係經 modem, 只係由 modem 入牆, 再由白面板開窿拉出黎.  
而唔係駁去有 socket 既面板, 再插線去 rou ...
Super169 發表於 2019-12-26 20:57

咁有機會係條入牆線問題都唔定,ISP一般唔包modem後嘅線

咁有機會係條入牆線問題都唔定,ISP一般唔包modem後嘅線
wyhui5124 發表於 2019-12-26 21:07

唔係喎, 條線係 HKBN 勾架.  條 cable 仲有埋佢地公司 HKBN 個名.    基本上係跟電話線條喉勾出黎既.

唔係喎, 條線係 HKBN 勾架.  條 cable 仲有埋佢地公司 HKBN 個名.    基本上係跟電話線條喉勾出黎既. ...
Super169 發表於 2019-12-26 21:10

一般ISP係由modem出口計分界位,條線就算有HKBN字樣,亦可以係當年"送"俾個客打埋頭,並唔一定係包維修的,由其早期100M年代,都幾多呢D case。

但我隻 router 見我部電腦果段, 係 detect 到可以行 1G 的.
而我將條線直插落電腦, 唔經 router, 佢都係 ...
Super169 發表於 2019-12-26 21:00

sorry 邊睇電視邊睇post睇錯左
你將 router 搬去 modem 度用果段線駁電腦睇下出 100/1000就知係條線定router(isp) 問題

攪掂, 初步懷疑係 插 modem 果邊個頭鬆鬆地.  佢拔出再插番一次, 已經好番, 見到 8XX.
不過, 佢見我隻 modem 超舊 (n 年前佢地一出 1Gbps 就申請既, 果時有 2個  IP 比), 順手同我換埋.  家陣上落都 9XX.

一般ISP係由modem出口計分界位,條線就算有HKBN字樣,亦可以係當年"送"俾個客打埋頭,並唔一定係包維修 ...
wyhui5124 發表於 2019-12-26 21:25

入牆勾線出黎, 好難話係就咁送比客掛.  
當年真係佢地 cf 勾線既, 光纖由樓層既機房一直勾入黎.
本來我想 modem 同 router 都放入房, 但佢地唔想條光纖去咁遠 (唔記得左點解), 加上有兩個 IP.
我當初廳有野上網, 所以, modem 只係去到廳, 然後佢再勾條 Cat 5e 線入書房比 router.