[操作疑難] Routerr想制openWRT請教

家人入左隻Netgear R6220,
想同佢制入openWRT,
見到openWRT網站有幾個檔,
(見下圖)
如果由netgear介面直升openWRT,
是否用第2個檔 factory.img便可?

另:
第3及第4檔是否用作全新制入用?
本人新手,請指教。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

據呢頁介紹, 要用telnet/tftp!

https://openwrt.org/toh/netgear/netgear_r6220

有d router 就係咁, 原裝firmware 會check signature

回覆 2# platinum

用telnet我都大致識搞,
要裝rootfs.bin and kernel.bin尼兩個檔,
如果用factory.img尼個檔直上,
就最方便。

回覆  platinum

用telnet我都大致識搞,
要裝rootfs.bin andkernel.bin尼兩個檔,
如果用factory.img可由 ...
big_nature 發表於 2019-12-27 17:08

你可以先試下 可能wiki未update 磚左就用以上方法救
之前我部 tplink c6 無得factory 直上, 用tftp 方法裝openwrt
後來已有OEM直上

回覆 4# platinum

唔該晒師兄,
救磚就大件事,真係唔識點搞!

請教下師兄,
照睇圖1,
第2個檔是否可直接up去openwrt?
(當然會有變磚風險)

請教下師兄,
照睇圖1,
第2個檔是否可直接up去openwrt?
(當然會有變磚風險) ...
big_nature 發表於 2019-12-27 17:25

Openwrt官網咪有教點刷囉
https://openwrt.org/toh/netgear/netgear_r6220#installation

Openwrt官網咪有教點刷囉
tol4kzk 發表於 2019-12-27 17:41

請問紅色2行,
作用係點?
新手唔明白。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問紅色2行,
作用係點?
新手唔明白。
big_nature 發表於 2019-12-27 19:05

呢d我通常照跟就算

應該係看看系統資訊, 然後寫入一個file
可能用來記錄, 或者除錯. 有錯請指正

回覆 9# platinum

我參考過網上資料:
在表上第3項之後,應要做開啟telnet動作。

turn windows feature on or off
然後剔選Telnet client
再跟住:
Win key+R 輸入CMD
然後輸入telnet>>microsoft telnet>>go 192.168.1.1>>要求輸入login and password(即第4項)
正確完成後會出現 #
然後接續流程第5項

新手學習制機一知半解,
請各位師兄幫忙。講解下正確流程。