試過唔得
試過10幾日去左旅行關晒router先轉到ip
Oska 發表於 2020-1-21 10:04

唔好釋放IP....因為IP有合約時間....直接改MAC再RENEW IP就一定係新......吧

唔好釋放IP....因為IP有合約時間....直接改MAC再RENEW IP就一定係新......吧 ...
樹下乘涼 發表於 2020-1-21 10:06

我試過好多方法,電腦直插牆身,都係改唔到ip

Oska 發表於 2020-1-21 10:09

咁我有一法.....
........路由器繼續連...
再接一個電腦到公網...一定有新IP啦掛?
我唔信佢派兩個相同IP...

定係第2部拎唔到IP?

你以為老電條"打機神線"是咩來?就是給粒快D的IP你,條Route走得靚D咁解
Squall-Lucifer 發表於 2020-1-20 21:14

ip一樣的,只係出海低ping

有無比較過trace route?

Oska 發表於 2020-1-21 10:09

可能你果邊唔夠ip派掛,我早幾年未轉hkt前用左6,7年hkbn,每次我一轉router / clone mac 都會轉IP !

CHing 想問你去邊有HIGH PING?

ip一樣的,只係出海低ping
a189252158 發表於 2020-1-21 11:27

係呀
我最嬲唔係佢地轉IP 而係佢地IP堆ROUTING同PING值好唔一樣 睇返過往啲POST有堆IP仲係比人BAN咗
而家仲突登出乜鬼打機神線 好明顯同而家堆用客講「我哋HOLD住堆靚線 你哋想用就加錢啦」
真係火滾

老老實實我呢啲家居用戶咪最多睇下片打吓機上吓論壇 駛乜搞咁多嘢限東限西

收錢快上網慢

唔好釋放IP....因為IP有合約時間....直接改MAC再RENEW IP就一定係新......吧 ...
樹下乘涼 發表於 2020-1-21 10:06

轉得多 MAC address 會觸發 Port 保護,反而會令到你連 IP 都攞唔到,都係 DHCP release / renew 穩陣啲。(不過 HKBN 嘅話都係要乖乖改 MAC address,以上指引只適用於 PCCW / HGC / CMHK 寬頻)

我就係試過轉 MAC 轉得多跟住上唔到網要等幾個鐘去解除保護先得。