只有嫌少,冇嫌多  
可以的話買兩箱唔同色線,容易跟 
TH30 發表於 2020-1-24 14:16

我無落面板, 因為身邊無人識打module. 所以我既做法係叫同事幫我屋企打水晶頭果陣用左兩卷唔同顏色既電工膠紙 (無買label) 繞不同圈數.

我可能會揀hdmi 4k 15米直拖過去,應該都夠長,叫師傅穿晒啲彎位先藏喉。睇過係有分IN  OUT單向,電視果邊做唔到INPUT返電腦果邊,不過都應該無咩機會用呢個方向。
暫時結論係 LAN 線Cat6 每房3條,客廳電視位4條+hdmi4k 15米。LAN線兩頭都造面板,不過師傅唔識整LAN面板,可能要自己黎,我已經睇左YOUTUBE學。
LAN線,面板,骰仔去邊到買好?有無分細咩model?就咁話買cat6線加面板骰仔就OK?
各位師兄買開大約咩價位,等我有個預算。
感謝!

拉一對,拉一對,拉一對
重要事情說三次 
乖聽我話
十年後(或下次大裝修前,以較短者為準)不會後悔 ...
TH30 發表於 2020-1-23 23:58

點解要拉一對?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

你直接抬部電腦過去算啦
無缐kb/mouse太遠會Lag
madebyp90 發表於 2020-1-23 23:49

電腦同sofa相距應該係7米咁上下,我諗都ok既。lag機就移出啲主機露返個usb receiver出黎

必定係
光纖modem>router>switch> N條lan線

如果可以既話、搵定一個適合既位置(房對出走廊大概全屋中心位 ...
mankowk 發表於 2020-1-23 05:29

學到野 thank you!
等我研究下PoE AP switch先

電腦同sofa相距應該係7米咁上下,我諗都ok既。lag機就移出啲主機露返個usb receiver出黎 ...
boyeooe1218 發表於 2020-1-24 20:12

1080p可以,更可以拖定usb cable
25mm喉

4k就可以放棄

點解要拉一對?
via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
kofz 發表於 2020-1-24 07:28 PM

兩條(或更多),可以一主一副,可以link aggregation,可以dual WAN
以前可以一條上網一條電話,依家可以一條上網一條HDMI
甚至拉完未用得著暫時封印做dark fiber亦可
成本一樣,功夫一樣,你拉一次線(包括藏暗喉)唔係用一兩年,係要預五年或至十年,唔做就笨(我講我當年)

兩條(或更多),可以一主一副,可以link aggregation,可以dual WAN
以前可以一條上網一條電話,依家可 ...
TH30 發表於 2020-1-24 21:24

同意.

學到野 thank you!
等我研究下PoE AP switch先
boyeooe1218 發表於 2020-1-24 20:29

唔一定要POE供電switch, 簡單D可以用Passive POE Injector & Splitter.

我無落面板, 因為身邊無人識打module. 所以我既做法係叫同事幫我屋企打水晶頭果陣用左兩卷唔同顏色既電工 ...
雯雯 發表於 2020-1-24 16:54

打骰仔易過打水晶頭喎