唐樓8M太慢,轉用 4G router上網?

唐樓得 8M下載實在太慢, 想轉用插 SIM卡 Router ....

各位可以分享下有冇用緊 4G Router ,個 plan過左 每月用量後 FUP 個速度係點樣?

見到CSL 同SMT 都係寫名 過每月數據用量, 唔會減速度但網絡資源分配會較少

快過8M 已經好滿足.....

目前香港既無限plan, fup 後絕對差過8mbps

321 發表於 2020-2-9 14:51

點會,我月月幾百 GB 都無事

唐樓得 8M下載實在太慢, 想轉用插 SIM卡 Router ....

各位可以分享下有冇用緊 4G Router ,個 plan過左 每 ...
taion9 發表於 2020-2-9 13:18

csl. 同 SmarTone 都可以,我都 N 年前轉左用 4G,好耐之前 PCCW 佢 3M 都加到 HK$298,就已經唔用

過左 FUP,我覺得無咩影響,無論係我手機個 Plan 定屋企個 Plan,我依家個個月幾百 GB,平均速度都保持到 60Mbps 以上,有時候仲上到 100Mbps 以上,不過都要睇你係咩地區,但點都唔會慢過你個 8M

幾錢都係一個因素
圖書館 發表於 2020-2-10 00:20

兩個台都係二百幾無限,唔會貴得去邊,仲平過去開個 PCCW 3M

睇你點玩, 我有段時間等鋪光纖用4G, 係去鴨記買CMHK / CSL SIM卡
每張一舊水左右, 用爆一張轉第2張 (自問中量用家)

速度可以接受, 問題係玩Online Game時會跳 base station
一跳 = 轉IP = 斷線

過來人,以前用8M轉C記用量皇,都要二百幾一個月,起碼上網,YouTube, NETFLIX 4K順暢,不過就從來唔敢BT驚落閘!
同埋唔好用家庭plan share的一户作為家居上網,獨立一個穩陣,免得你高用量其他人攬炒。
via HKEPC Reader for Android

321 發表於 2020-2-9 14:51

咪玩, 每個月用緊600GB以上都無問題
仲有200Mbps

過來人,以前用8M轉C記用量皇,都要二百幾一個月,起碼上網,YouTube, NETFLIX 4K順暢,不過就從來唔敢BT驚 ...
小小Pat 發表於 2020-2-10 13:35

BT死硬, 要人手限PEER數