請問有冇802.11 ac wave 2 router 推介?謝謝!

各師兄,小弟用緊1000M,請問有冇802.11 ac wave 2 router 推介可係5GHz行到8xxmbps到?謝謝????

ac 要行到800Mbps 以上應該好難

先唔講電話普通得雙天線重未必食160MHz
wave2 160MHz 理論就好快, 但真實用起碼搵到3天線接收上800都有難度

近距離既不如搵AX, 2.4Gbps 下雙天線都應該近800

你用咩手機?都要手機硬件令先得,例如我部罪大 XZP,AC59U 1750 下可以去到 400-500 計算,若樓主用 AC1900 以上既話有可能去到

同你睇過下,呢部應該得,抵買,但都要手機跟到先食到

https://www.price.com.hk/product.php?p=257189&gp=23

你用咩手機?都要手機硬件令先得,例如我部罪大 XZP,AC59U 1750 下可以去到 400-500 計算,若樓主用 AC1900 以 ...
chue 發表於 2020-4-21 23:18

呢個我答到你, AC68U 加XZP 頂多5百幾 (我用緊)
夾AC8260 都係5百左右

因為AC1750 係2.4GHz 450Mbps + 5GHz 1300Mbps
AC1900 係2.4GHz 600Mbps + 5GHz 1300Mbps

AC下行到5G就收1300M only
以雙天線866Mbps 行到5xxMbps計, 3天線收足1300M 都只係7xxMbps 左右

謝謝兩位師兄

用緊R7800, 開160MHz
再夾AC8560同AX200都可以食盡1000M
(離router約4米遠)

請問邊款手機有ax 160mhz

請問邊款手機有ax 160mhz
cat6 發表於 2020-4-22 07:19

冇,iPhone 11, Samsung S10, s20, Mi10都係WiFi 6 2*2 80mhz
華為就有幾款有ac 160mhz

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

802.11ac wave 2 基本上未流行已經被淘汰,新接力係wifi6