請問用緊PCCW 500MB, 係咪用ORBI RBK20就夠?

如題,另外唔識睇ac2200同埋ac3000分別係邊?
400+867+867 vs 400+867+1733
最後個組係咪指主機同satellite 之間通訊既速度?如果係既話咁最後出到手機既wifi唔係大家都係867Mbps咩?
真心求救, 感謝ching們

推一下 求大大解答!

睇錯了

如果樓主係有 相應 既 wifi-client,
係能夠實測有  500 Mbps 既話、

RBK20 記得係做唔到、5GHz 實測速度在 500Mbps附近…
其中一個原因應該係 2T2R

RBK20 記得係做唔到、5GHz 實測速度 ...
mankowk 發表於 2020-6-2 23:06

請問2T2R 係STAND FOR?

RBK20 記得係做唔到、5GHz 實測速度 ...
mankowk 發表於 2020-6-2 23:06

宜家用緊PCCW500MB 配ASUS RT-AC68U,到IPHONE11 測速300Mbps download 283Mbps upload

就用rbk20 la

回覆 6# yinhk

你上面幅相咪寫住

RBK20

2T2R wifi
5GHz 867Mbps
獨立頻道

回覆 6# yinhk

無記錯既話 AC68U 俾 3T3R
iphone11 係 2天線 5Ghz

換句話講 、

樓主你 ASUS RT-AC68U 配 IPHONE11 既wifi速度結果 、

大概等於

RBK20 配 IPHONE11 既 wifi速度結果。

回覆  yinhk

無記錯既話 AC68U 俾 3T3R
iphone11 係 2天線 5Ghz

換句話講 、

樓主你 ASUS RT-AC68U 配 ...
mankowk 發表於 2020-6-3 02:33

感謝CHING 解答