新買R7000P問題

各位:
  我有咁既情況  新買R7000P 乜都無SET 只係SET左WAN ,WIFI PW 等
然後做SPPED TEST 求遠都係得5X~8X DOWNLOAD UPLOAD得幾MB
請問係出現咩問題??會唔會部機有事??

PS : 只做以上必要設定然後TEST
       睇過以前D POST  換左幾個FW 都係差唔多
       用CMHK 200M
       PC 直插 CMHK MODEM 係正常 足速有18X~19X

有無人可以幫下我 THX~~

檢查所有lan線是否全部cat 5e或以上線材,或者重新開過modem同router試

via HKEPC Reader for Android

檢查所有lan線是否全部cat 5e或以上線材,或者重新開過modem同router試

via HKEPC Reader for Android ...
augustnet 發表於 2020-6-5 18:37

已全部試過 都唔得~~ THX~

有冇試過router插lan線速度正唔正常?

咁唯有上代理測試,睇下可唔可以換過部,不過建議你換咗lan線再試

回復 1 #ivan1612

試轉channel

各位:
  我有咁既情況  新買R7000P 乜都無SET 只係SET左WAN ,WIFI PW 等
然後做SPPED TEST 求遠都係得5X~ ...
ivan1612 發表於 2020-6-5 17:47

5GHz 手機speed test app 出到幾多?
再唔係關埋QOS佢

qos 已關 我係用pc 試都唔足速

手機都一樣唔足 thx

qos 已關 我係用pc 試都唔足速

手機都一樣唔足 thx
ivan1612 發表於 2020-6-6 08:41

咁你有冇用盒內條lan 線?
另外試埋 你直連果條lan線   (到時你可能唔夠線連番去pc) 你用手機speedtest

咁你有冇用盒內條lan 線?
另外試埋 你直連果條lan線   (到時你可能唔夠線連番去pc) 你用手機speedtest ...
happychanbb 發表於 2020-6-6 08:51

1. 有用盒條線
2. 直連果條lan線?? 唔係好明

THX~