尋求路由器 慢解決方案

路由器 一問

本人用緊 NETGEAR R7000
吳知係咪呢一二年家中增長太多器材
常發現WiFi 不穩定 收到收吳到 網速度慢 我同老婆都開始放棄用返自己手機data 請問係需要再換更高級的RUnter 定係有其他方法呢?
家中
Nat server
Ipcam 2隻
Mytvsuper
All in one printer
藍光機
2新notebook
5部電話

全都會去rounter 取ip

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

你network map / diagram 都唔提供一下, 想叫其他人點comments?

最簡單, 你ping 下router, 就知道是不是wifi 有問題了

剛轉左channel 吳知會吳會好D

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

剛轉左channel 吳知會吳會好D

kelvin08 發表於 2020-6-7 13:13

那個寬頻商? 1gbps ?
可以先關/甩晒所有設備測速而後加手機手腦mytv等去試問題所在(我估是ipcam, nat svr

路由器 一問

本人用緊 NETGEAR R7000
吳知係咪呢一二年家中增長太多器材
常發現WiFi 不穩定 收到收吳到 ...
kelvin08 發表於 2020-6-7 12:31

我星期日家人返來40 devices以上。行1000mb hkbn 大部份打機同,YouTube,Netflix 多,運作正常。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

NAT Server?  定係指nas server?
NAS都用Wi-Fi?

NAT Server?  定係指nas server?
NAS都用Wi-Fi?
KinChungE 發表於 2020-6-8 10:00

NAS都用WIFI...咁個WIFI唔慢有鬼...

既然係近一兩年先開始係咁, 好有可能係FW出事.
我轉返三四年前既version就完全無斷過線亦可以開住成個月唔reboot.

運左2日 轉左channel 好似好少少
NAS 冇用WiFi 不過以前試過用TPLink 便宜個D 太多器材 個router 係甘hang 機自己reboot 試左呢隻牌子就冇了
師兄你家都幾大喎用左甘多隻router ? 都係同一牌子甘連會好D?

運左2日 轉左channel 好似好少少
NAS 冇用WiFi 不過以前試過用TPLink 便宜個D 太多器材 個router 係甘han ...
kelvin08 發表於 2020-6-10 07:15

行mesh wifi 要同一牌子,家係雙連複式單位。