[操作疑難] 想買Router + Homeplug 1000mbps求指教

目前用緊HKBN BB1000
客廳modem 駁落 Router ( TP-Link Archer C7 AC 1750 )
Router再駁 落Aztech 500mbps homeplug
然後另外3間房都有插住另外3個Aztech homeplug (500mbps, 500mbps, 200mbps)
間屋好難搵師傅拉線所以盡量想用homeplug多過搞裝修

但係最近連續幾個月keep住用speedtest發現 個upload speed異常地低
係房用homeplug上網既時侯upload speed長期會去到個位數mbps

後來用PS4直插modem測試下網速, 發現都算正常
偶爾都可以用盡1000mbps 估計modem同hkbn應該冇問題

但係PS4用lan線直插router就一時時 有時網速好快同直插modem差唔多
有時uploadspeed連1mbps都冇

用PS4近距離試埋router既wifi, 有時正常, 有時又係upload speed去到個位數mbps

所以我估計係客廳既router同homeplug既問題, 所以搞到個網速好唔穩定
一黎 Archer C7 性能麻麻地, 二黎router插住既homeplug都用左好多年, 又淨係得500mbps
咁我估應該就係依2個問題加埋所以先搞到房入面既網速又慢又唔穩定

目前想換走隻Archer C7 同埋想買隻 1200mbps 既Homeplug
Router我睇中RAX20 或者R7000
因為主要都係駁LAN線上網所以想問有冇必要為左WIFI 6買RAX20??

另外Homeplug我唔太熟 我見到Aztech有2款 1200m既homeplug
HL129EW 同HL129EP 依2隻homeplug除左wifi同pass through仲有咩主要分別??
我見個價錢差好遠

用緊Aztech1200m,速度一定快過500M果D。我全屋同牌子

via HKEPC Reader for Android

用緊Aztech1200m,速度一定快過500M果D。我全屋同牌子

173 發表於 2020-6-7 22:05

想問下你用既1200M係HL129EW定係HL129EP??
同埋係咪全部既homeplug都用哂1200m?

同牌子有1200M有500M

173 發表於 2020-6-7 22:05

Aztech1200m做到幾多throughput?
聽講Homeplug個throughput同佢講的理論值係差好遠的⋯⋯

點解唔試下用MESH再出返LAN線?

點解唔試下用MESH再出返LAN線?
andychu1995 發表於 2020-6-7 23:04

因為成套mesh買都幾貴 又驚穿完牆會影響速度
同埋一直都用開homeplug所以繼續用就算

回覆 7# waiting38114

我屋企用兩隻rt-ac5300,隔左一幅主力牆,一幅磚場,1000M跌到600 mbps-700 mbps

回覆  waiting38114

我屋企用兩隻rt-ac5300,隔左一幅主力牆,一幅磚場,1000M跌到600 mbps-700 mbps ...
andychu1995 發表於 2020-6-8 23:37

隔到咁都行到6-700 已經叫交到功課 算係咁

用homeplug反而驚用吸塵機果陣,會影響速度