[操作疑難] Netgear M2港行對澳水

我準備買一部M2,但我見港行同澳水差不多一倍價錢,但我聽過M1澳水會鎖頻段,如果M2既話頻譜方面會唔會有唔同?香港又用唔用得呢?

我準備買一部M2,但我見港行同澳水差不多一倍價錢,但我聽過M1澳水會鎖頻段,如果M2既話頻譜方面會唔會有唔 ...
綠袖子 發表於 2020-6-16 16:11

首先你要知道香港收4g要乜 band
基本上有3/7/8 已經夠用

澳水m2
注意冇 tdd
所以返大陸用唔到移動

港行m2
LTE FDD: 700/800/900/1800/2100/2600MHz
(band 1/3/7/8/20/28)
- LTE TDD: 2300/2500/2600MHz
- 3G: 850/900/1900/2100MHz

我自己用澳水m1+3萬能卡
使用上完全冇問題

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我用緊 M1 澳水 + M2 澳水 @ 1010
同地點速度分別唔係好大

睇你點用,用來做家用ge 話,只要夾好台,買澳水唔會有問題。但如果經常旅行的話,就情願買M1 行

我用緊 M1 澳水 + M2 澳水 @ 1010
同地點速度分別唔係好大
kanzone 發表於 2020-6-16 17:36

所以而家冇動力 upgrade 去 M2

M1已經夠用

都係等下一代支援5g先考慮

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

M1已經夠用

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - A ...
kofz 發表於 2020-6-16 18:36

快試呢隻

https://mikrotik.com/product/hap_ac3_lte6_kit

快試呢隻
Tom_jerry 發表於 2020-6-16 21:50

就算買

都係唸 Audience LTE6 kit

有mesh

https://mikrotik.com/product/audience_lte6_kit

另外我其實唔係4g當 router 用

只當普通 wifi蛋

LTE6 CAT6 300Mbps 用黎都晒氣

首先你要知道香港收4g要乜 band
基本上有3/7/8 已經夠用

澳水m2
注意冇 tdd
所以返大陸用唔到移動

港 ...
kofz 發表於 2020-6-16 16:53

大陸移動有20M b3同5M b8已夠用

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

M1已經夠用

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - A ...
kofz 發表於 2020-6-16 18:36

M5

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)