小米產品用小米路由器會否穩定一點?

家中小米產品越黎越多
同時發現越來越不穩定

見小米出左IOT路由器
會否連接小米產品時會比較好呢?

現有網絡
NETGEAR RAX200 + ORBI WIFI 6 (AP模式)

家中小米產品越黎越多
同時發現越來越不穩定

見小米出左IOT路由器

現有網 ...
tata211 發表於 2020-6-24 11:38

到底係小米產品唔穩定

定係網絡問題

要分清

如果一定要配返小米自家 router 先可以穩定運作

你仲會買小米產品  !?  

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

家中小米產品越黎越多
同時發現越來越不穩定

見小米出左IOT路由器

現有網 ...
tata211 發表於 2020-6-24 11:38

買啦,大家同根生,溝通都好d ar 。唔通同d老外野溝通好咩。再講,係一致性同信念問題,好似果粉咁,做米粉都要成個系列right?

回覆 2# kofz

網絡定產品問題真係可圈可點

因最近NETGEAR有FIRMWARE升級
升完之後有幾樣原本接收得好好的突然收唔到WIFI
相反亦有原本唔太穩定的現在變得穩定
攪完一輪將地區改為[中國]即時全部收得哂
但[中國]會限制5G 極速
嘗試又改返原本[歐洲]後亦冇斷線

咁到底係ROUTER定小米問題?

但真係要吐槽一下剛剛購入既米家CAM PRO版
開始安裝順利, 語音亦提示網絡連接已成功
就差最後一步綁定帳號時顯示錯誤
期間發現如果一直唔理佢
閒置5分鐘左右又突然語音提示綁定成功
但手機APP仍然顯示錯誤
跳返出米家介面CAM顯示離線狀態
此時是可以入去睇CAM及控制雲台
但顯示離線所以不可設定其他功能不能錄影不可升級

小米產品有時會分國內版和國際版.我買部小米頭戴影院用港版手機完全連接吾到,要用國內版手機先可以,以為部嘢係壞既.

netgear一流hardware九流firmware, 可能真喺換小米好啲

多小米智能家電 可以加隻小米網關...
即使關router事, 換左wifi 勁少少已經解決問題.

回覆 7# kingkiu

網關有4隻
放在不同角落
但不是所有野都用網關
CAM就係其中一樣

未必一定喺!但我全家十幾隻小米智能產品,其中四支小米 cam成日連接不到!之前用 Linksys AC1200 路由器唔係好掂,換了隻 小米 AIoT AX3600 全部通哂,而且感覺太強,將原本設定 WiFi 強度由穿牆改為標準!真係好掂!

我個人覺得主要是網絡問題多!另小米智能產品我全用國內版,香港的國際版未必能配合全部!

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

回覆 9# chungs_hk

OK 陣間去買