【蘋聞追Click】美制裁或禁運高科技產品 最壞情況:香港冇Router賣

新聞標題好chur....
是否要入定新router..好像廁紙

via HKEPC Reader for Android

等陣...
Asus 係台灣公司,應該仲買到,即使美國禁運
更唔好講tp link, 斐訊、小米、華為等中國公司都有做router,冇可能買不到,最多冇左netgear

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

orbxat 發表於 2020-6-26 05:53

其他之前某 d防火牆都有法律限制輸入

或者事前需要申報

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

我最怕反而係所有網絡都有監控

人人 vpn加密時代將會降臨

齊齊向祖國學習

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

我最怕反而係所有網絡都有監控

人人 vpn加密時代將會降臨

齊齊向祖國學習  

via HKEPC IR Extreme 4 ...
kofz 發表於 2020-6-26 07:09

未來日子﹐一係被攻破VPN加密﹐一係ISP層面block晒VPN。

報紙成日語不驚人誓不休,信一成都死,不如話連電話都冇得賣啦,美國佬靠香港多追香港靠美國,ok?

orbxat 發表於 2020-6-26 05:53

民用嘅應該無問題

商業用嘅就應該GG

等陣...
Asus 係台灣公司,應該仲買到,即使美國禁運
更唔好講tp link, 斐訊、小米、華為等中國公司都有做r ...
CometCrasher 發表於 2020-6-26 06:38

錯 禁運有引申的 用了美國芯片都未必入到

錯 禁運有引申的 用了美國芯片都未必入到

燕飛 發表於 2020-6-26 10:03

如果講到美國芯片唔入得口, 咁大家唔洗用PC/MAC, CPU全部都是美國貨.....用祖國果粒連i3都未去到既CPU吧.

我相信美國要搞都係搞商用級 gateway / firewall 呢類原本已經限制出口 / 要申報既產品

家用級 router 唔用美國 cpu , 仲有好多其他國家造既芯片可以選擇