[操作疑難] ASUS AC86U 冇WIFI 5GHZ 信號

我部ASUS AC86U行貨ROUTER 2018年7月買入,去年因為死剩power燈,去漢科檢查後一換一。最近發現用左一年多 WIFI 5間隔性不能顯示,Notebook搜唔到5GHZ但 iPhone 11 pro max及 Ipad 2018卻正常搜尋,即使我用手指wifi ac搜尋都係間隔性不能顯示,請問各位,三年期內去年已換一次全新機,如果今次維修,會否有一換一服務還是要送回原廠維修?

我部ASUS AC86U行貨ROUTER 2018年7月買入,去年因為死剩power燈,去漢科檢查後一換一。最近發現用左一年多  ...
simon2012a 發表於 2020-6-27 18:46

係咪好似我咁 WIFI 標誌得一半
係的話就是SMT chips 焊接不良
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係咪好似我咁 WIFI 標誌得一半
係的話就是SMT chips 焊接不良
Jip仔 發表於 2020-6-27 21:07

唔關事,我用原廠firmware

simon2012a 發表於 2020-6-27 21:16

佢講粒chips喎……

via HKEPC Reader for Android

simon2012a 發表於 2020-6-27 21:16

原廠同Merlin都係一樣

原廠同Merlin都係一樣
Jip仔 發表於 2020-6-27 21:40
奇怪係IPHONE又搜到, NOTEBOOK搜唔到,如果代理真送番廠維修,隨時一個月都冇得用WIFI

回覆 1# simon2012a
聽講好多人都有遇到依個問題,係hardware出問題,唔關firmware事。

漢科比唔比即場再一換一? 咁都幾難搞

你仲係保養期内,即管去試試啦,就算你換過機,依然係保養期内應該有得換。
我淘果部用多你半年,好彩暫時都無出過問題

漢科比唔比即場再一換一? 咁都幾難搞
simon2012a 發表於 2020-6-27 23:01

比 我換過 前為廿分鐘