家中WiFi太慢問題, 應否換Router?

請教各大大
家中用macbook , iphone, android 連線wifi上網有時好慢, 更換router是否可解問題
現有設備 :
Tp-link  TL-WR1043ND
和記100m 上網
有拖Qnap Nas下載網絡資源

如更換Tp-link Archer AX20 v1.20可否提升Wifi速度問題??

謝謝

請教各大大
家中用macbook , iphone, android 連線wifi上網有時好慢, 更換router是否可解問題
現有設備 :
T ...
jkf@hk 發表於 2020-8-16 17:13

成10 年 比佢安息啦
不過唔好再買 xx link 啦 已經變左唔襟用

wifi上網有時好慢? how slow ?

成10 年 比佢安息啦
ckwxxxx 發表於 2020-8-16 17:17

有勿選擇呢?

成10 年 比佢安息啦
ckwxxxx 發表於 2020-8-16 17:17

係時候要換了

wifi上網有時好慢? how slow ?
raylee 發表於 2020-8-16 17:23

一段時間某些網站, 曾懷疑是網站煩忙問題, 但重開router及寬頻就解問題

有勿選擇呢?
jkf@hk 發表於 2020-8-16 17:27

小米AX3600啦!又不太貴!一係重手買華碩ax86u

via HKEPC Reader for Android

一段時間某些網站, 曾懷疑是網站煩忙問題, 但重開router及寬頻就解問題
jkf@hk 發表於 2020-8-16 17:30

換左佢啦,  802.11ac 都無

之不過HGC 100Mbps 你有機會就升左佢,
依加呢個年代   一般家庭只係岩岩夠用

我朋友部1043用兩年,WIFI 就GG
NETGEAR 用三年都頂唔到,天線轉弱

2.4GHz好容易俾其他電器干擾,包括但不限於藍芽,室內無線電話,微波爐,Switch手掣。。。