[操作疑難] 想請教用緊Asus tuf-ax3000的師兄覺得隻router係咪有問題??

我係5月左右時買行貨回來.....set好用左兩日已經試過wan lan著紅燈上唔到網.....關機再開唔得要係modem拔走lan線等大約十幾分鐘再插回先上得返網.....如事者不斷一個月內試過幾次同一情況.....已經搵師傅check過modem.....但佢試過直出又無事...都有懷疑入場的lan線有問題....但test過可以確定無問題......呢幾日又係咁上唔到網.....我已經升級左firmware到最新.....發現網速得返200m 下載.....但上載又有700m左右.....就算downgrade返都一樣....其實呢隻router係咪設計有問題.....我之前用ac68u都無呢d問題
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有冇試過factory reset?

有冇試過factory reset?
itpeanut 發表於 2020-8-23 20:14

試過.....係按機身的reset制的......結果都一樣

回覆 3# ttboy-max

咁你拎去代理度check下好D

modem to router換條lan線,唔得再換多條。

回覆 1# ttboy-max

唉,我都係 21/8 晚上11:xx 出事,WAN 燈紅左。初時仲以為 pxxw 又黎料。原來係個 tuf ax3000 突然 無曬 d config, 無左 pppoe login info, restore config 才無事。

真係對 asus router 有d失望……

回覆  ttboy-max

唉,我都係 21/8 晚上11:xx 出事,WAN 燈紅左。初時仲以為 pxxw 又黎料。原來係個 ...
h5n1abc 發表於 2020-8-24 16:18

明天上佢地其中一間做維修的地方check......不過硬係覺得ax3000係有問題.....唔知ax86U有無問題....佢地會唔會俾我補錢換呢??

modem to router換條lan線,唔得再換多條。
ipchipang 發表於 2020-8-24 15:44

試左3條....結果都一樣.....當初唔係咁....唔會咁慢.....只係成日著wan 紅上唔到網.....搞搞下依家變埋慢速下載

其實會唔會關電腦事???

其實會唔會關電腦事???
ttboy-max 發表於 2020-8-24 09:13 PM

有其他 device 例如電話 counter-check 嗎?