[操作疑難] 請教PCCW屋內插座問題

請問如果屋內已經有幾個PCCW插座
PCCW駁其中一個位上網後
如何可以用返其他位駁線上網?
我睇過有人話打返個頭, 但不太明白詳細
謝謝

同問

只能用其中一個直駁pccw上網, 其他要上網的只能夠經自己router出

只能用其中一個直駁pccw上網, 其他要上網的只能夠經自己router出
sp4148 發表於 2020-8-26 12:41

呢個我明白
但我想問一問屋內插座係咪link通可以互駁?

yes,是link通可以互駁,可以用返其他位駁pccw上網,但需要重新連接cable,也是人話打返個頭

室內有幾個PCCW制面, 是表示之前PCCW曾經係個幾個位置裝過固網電話, 要睇喉筒內之舊線規格能否用來接駁上網, 你都係要搵師父上來睇下, 另外, PCCW之前如果裝左係廳, 你依家要係房上網, 你係要出安裝單($$$), CALL維修師父上來係唔會啋你架

呢個我明白
但我想問一問屋內插座係咪link通可以互駁?
skeay 發表於 2020-8-26 13:01

lan線不能用手拖手方式接駁
每一個port都要條線直去router, 唔可以一條cable兩部機用

yes,是link通可以互駁,可以用返其他位駁pccw上網,但需要重新連接cable,也是人話打返個頭 ...
sp4148 發表於 2020-8-26 13:07

即是要拉過線?
THX

室內有幾個PCCW制面, 是表示之前PCCW曾經係個幾個位置裝過固網電話, 要睇喉筒內之舊線規格能否用來接駁上網 ...
eric.ho 發表於 2020-8-26 13:52

PCCW制面係入伙全部新造
應該上到網掛

lan線不能用手拖手方式接駁
每一個port都要條線直去router, 唔可以一條cable兩部機用 ...
KinChungE 發表於 2020-8-26 17:11

即是插制板一定不能用?
我幻想係咪可以將PCCW駁好個插頭改做一出一入, 駁返入LAN線