[操作疑難] HKBN, 單棟舊樓, 收集住戶安裝意向, 其實係咩玩法?

住緊單棟舊樓, 用開雞堡100M, 勉強夠用. 三個月前HK薄餅响門口掘路, 終於拉左線入大廈,.

前晚有Sales拍門, 話係收集住戶安裝意向, 問佢1000M月費點計, 答我$225簽3年, 免安裝費, 二佰幾蚊月費, 殺佢即刻响佢部iPad劃龜確認安裝意向, 之後email收到服務登記確認, 已經有晒登入名稱及密碼, 篤入去一睇, 發覺原來我响Sales部iPad簽嘅並非佢講嘅安裝意向書, 而係服務登記表格, 列明月費$338另加$680安裝費, 跟說好了的$225免安裝費完全兩回事.

請問大家有無經驗? 其實可以不加理會, 定係要主動, 啟動佢地所謂嘅14天冷靜期退約程序?

最新update:
事隔兩日HK薄餅主動電話聯絡, 重新再傾offer, 對方都係堅持官價月費$338另加$680安裝費, 只係free六個月, 再加無咩用嘅coupon. 呢個故事又教訓左我, 事先要有充足準備, 了解左官價後先至好同街霸交手.

其實只要一日未安裝, 你都仲可以取消, 唔使驚
只要你堅持唔裝, 佢都冇辦法收你錢

立即打去問合約內容, 你簽左D咩你可能都沒留意 .
有機會係指正價價錢 , 你要問扣埋回贈既安裝費、平均月費。

不過如果係 安裝意向  係應該只需填 地址 、電話.  唔洗身份證 .
如果你有俾身份證 , 咁就可能有合約精神既安裝登記.
其實意向書係應該係未挖線前查詢叫人簽. 所以鬼鬼地。

Sale誘導性誤導你合約內容⋯與合約不乎

立即打去問合約內容, 你簽左D咩你可能都沒留意 .
有機會係指正價價錢 , 你要問扣埋回贈既安裝費、平均月費 ...
freefdhk 發表於 2020-8-28 14:05

我地呢D單棟舊樓, 門口走廊黑掹掹, 真係好難睇清楚, 本著出嚟行大家講個信字, 就比身份証+簽左名.

仲有啲咁X嘅sales  

其實佢計法係(338x30) -(338x6 + 無咩用嘅coupon) 再除30 就等於2XX, 當然啦, 就好似2樓咁講只要你一日未正式安裝, 合約都未成立, 都收唔到你錢!!

回復 1 #arnoldanywhere

可以取消嘅

via HKEPC Reader for Android

住緊單棟舊樓, 用開雞堡100M, 勉強夠用. 三個月前HK薄餅响門口掘路, 終於拉左線入大廈,.

前晚有Sales拍門, ...
arnoldanywhere 發表於 2020-8-28 13:46

有14日冷靜期,放心,加上都未生效

個Sale都PK架啦,行內叫落釘,不過放心一日未裝都可以取消