想問totolink a2004ns換邊隻router好?

家住300呎公屋,冇石屎牆間隔,e+用緊totolink a2004ns,bb1000合約初期2359前平均都有成3至400m,最緊半年發覺經常性得返100m左右,睇viutv都會7下7下,過咗2359就逐漸上到500m,越夜越快,份約年底12月31日到期,HKBN最近個幾月打咗成10幾次嚟,由於個app續約價仲貴過我e+俾緊個價,所以全部俾我用Silence Unknown Callers直飛留言,費事聽佢肺up,請問小弟呢個case有冇需要換router呢?換邊隻好?(budget同a2004ns當年個價差唔多)

可能性有兩個
1. 隻Router受時間改變既地磁影響表現, 午夜後復原
2. HKBN嚴重超賣, 大把人同你爭bandwidth令速度下跌
其實你自己都有答案

仲有最後既可能性係Peak hour多人用Wifi, 而A2004NS功率弱受嚴重干擾
呢個你可以轉Wifi channel / player放近D Router / 直插線試黎排除

可能性有兩個
1. 隻Router受時間改變既地磁影響表現, 午夜後復原
2. HKBN嚴重超賣, 大把人同你爭bandwidth ...
shingzhk 發表於 2020-9-1 03:18

結論,想換就換啦。
    A2004NS Wifi係弱咗少少,但係有線都ok,NAT最快見過92x Mb/s

回覆 3# wkcc105
多謝ching回帖,其實小弟以上嘅網速全部都係有線,唔係wifi,另外請問換邊隻router好?

回覆  wkcc105
多謝ching回帖,其實小弟以上嘅網速全部都係有線,唔係wifi,另外請問換邊隻router好? ...
hangyodonsayuri 發表於 2020-9-2 01:00

睇budget啦。我最近升咗用pccw 1000M,心思思都想換過隻router,但係又好似冇必要,netgear r6220仲得住,所以咦家都留意僅各位ching留言。如果真係要換,多數會係Asus AX3000以上。

RE: 想問totolink a2004ns換邊隻router好?

回覆  wkcc105
多謝ching回帖,其實小弟以上嘅網速全部都係有線,唔係wifi,另外請問換邊隻router好? ...
hangyodonsayuri 發表於 2020-9-2 01:00

同樓上c兄見解-樣,覺得起碼要ax3000以上。

我自己就用馬沙版ax86u

AC86U, AX82U, AX86U

回覆  wkcc105

如果係有線連接, 你不如試下直接駁部電腦去 GPON 做 speed test 啦.  你隻 router 係咪開咗 QoS? 開咗一定慢, 我隻 AC88U 開咗 QoS 都係得番 2XXMbps.

如果係有線連接, 你不如試下直接駁部電腦去 GPON 做 speed test 啦.  你隻 router 係咪開咗 QoS? 開咗一 ...
chpyeung 發表於 2020-9-2 09:48

唔關事, 全插線又QoS的話佢都冇理由半夜試足速
代表佢附近D人同樓主爭bandwidth 換黎都托

唔關事, 全插線又QoS的話佢都冇理由半夜試足速
代表佢附近D人同樓主爭bandwidth  換黎都托 ...
shingzhk 發表於 2020-9-2 15:23

但係樓主夜晚都上唔到9xx就好明顯有問題