[操作疑難] Linksys Router Remote Management 一問

我想對街用到port80/443port forward去後邊server,同埋用到Linksys個app + linksysremotemanagement.com去manage隻router

但係響個router到打開Remote Management好似只會將external 80/443指去router console,port forward唔到去後邊server

ching有冇計?

改後邊server個port去81or其他

你可以試下這樣
例如: 將12345個port 指去你內網server 的80/443,這樣應該不會影響個app。

多謝提議,但係我就係唔想喺外邊入嚟嗰陣時指定某一個port... user可以簡單啲www.example.com就可以

多謝提議,但係我就係唔想喺外邊入嚟嗰陣時指定某一個port... user可以簡單啲就可以 ...
blaze 發表於 2020-9-4 14:19

冇計, 你得一粒出街IP, 個port 80一係port forward一係做remote management, 二選一
btw, 直接放router remote management @ port 80出街係極之危險

冇計, 你得一粒出街IP, 個port 80一係port forward一係做remote management, 二選一
btw, 直接放router r ...
KinChungE 發表於 2020-9-4 19:02

自己唔用都冇嘢嘅,但係唔知道佢嗰個linksysremotemanagement網站會唔會用囉

自己唔用都冇嘢嘅,但係唔知道佢嗰個linksysremotemanagement網站會唔會用囉 ...
blaze 發表於 2020-9-4 22:15

唔需要

只係你想唔經linksysremotemanagement.com而直入router先要

唔需要

只係你想唔經linksysremotemanagement.com而直入router先要
KinChungE 發表於 2020-9-4 22:20

咁都好啲!師兄似乎對於linksysremotemanagement有啲認識,請問你知唔知道佢係用乜嘢port入嚟我部機? 443 ?

咁都好啲!師兄似乎對於linksysremotemanagement有啲認識,請問你知唔知道佢係用乜嘢port入嚟我部機 ...
blaze 發表於 2020-9-5 00:14

https://www.bleepingcomputer.com ... -connected-devices/
我既建議係完全熄哂remote management
linksys呢樣野一早爆左鑊

我既建議係完全熄哂remote management
linksys呢樣野一早爆左鑊
KinChungE 發表於 2020-9-5 02:06

咁依樣野冇得講,食得鹹魚需要用到remote又冇site-to-site VPN

如果其他牌子嘅router都係開80/443用來做remote,個問題係睇吓有冇人搵到漏洞,風險相若,大牌子可能會fix快啲啲添