舊路由DIY加風扇, 溫度差20度

舊NAS有兩只12v風扇見無用,DIY加隻9V火牛,因為唔想去特登出去搵5V風扇,雖可以直插router背面果個usb 插,12v行9v比較安靜。估唔到出嚟幾好,無風扇7X度,開咗跌到去5X,溫度對router比較重要,熱會跌速同hang機,就算唔加風扇都唔好放入電視櫃裡面焗住佢

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實電子野,90度都無問題,以前的顯示卡90度,打成日機咪一樣無事,75度小事。

其實電子野,90度都無問題,以前的顯示卡90度,打成日機咪一樣無事,75度小事。
marychan 發表於 2020-9-4 12:55

yes, router 粒 soc 夏天 8x'C 係好閒事, 唔會跌速同hang機. 加風扇電/磁場反而有機會干擾 wifi

大把電子/電器野都係用被動散熱唔使攪, 所以點解 router 原裝 firmware 唔 show 溫度, 就係唔想用家以人角度去 "覺得 router 熱".

this is funny, 熱到hang

回覆 3# Miipp

原來係咁

回覆  Miipp

原來係咁
newslalalala 發表於 2020-9-4 18:23

Notebook d nvme 主控係高性能多核 ARM soc, 唔好話風扇吹, 連 heatsink 都無個, 大家 d notebook 用落又有無 hang 機?

我部舊 AC68U 洋垃圾玩左兩三年, 夏天室溫三十幾度無風扇, 個 router 核心八十幾度無線有線都穩過碌蔗

個時部洋垃圾長跑左百零日無斷線 (之前重啟係比人撞熄左火牛, 否則長開三幾百日):

cap 圖時是夜晚有冷氣 80'C, 夏天日頭係高多幾度 8x'C.

Notebook d nvme 主控係高性能多核 ARM soc, 唔好話風扇吹, 連 heatsink 都無個, 大家 d notebook 用落又 ...
Miipp 發表於 2020-9-4 18:29

nvme ssd overheat會超跌速

老實講,我部68用咗3年無hang過,只不過覺得7x度好熱,心理作用多D,見部nas換咗兩隻風線放喺度有無用,0成本之下試下,見到唔使full speed都抽到咁勁,分享下啫

前陣子向某網友買了迷你電腦 (無風扇設計,金屬機殼),接駁了硬碟,發覺硬碟溫度高達56度,儘管移除了硬碟,機殼仍然很熱,相信機內溫度達50度。

via HKEPC Reader for Android

加風扇router變吸塵機,網上有人教換紫銅散熱片代替原本貼喺晶片同散熱鋁片之間嘅導熱膠,一樣可以降20度

via HKEPC Reader for Android