短距離內,Cat5、Cat5e、Cat6行嘅1Gbps,有分別嗎?

長度約20米。
今日先發現條線原來只係Cat5嚟。

Cat5好似係100M
Cat5e先係1000M

cat5e或以上冇分別

睇用途囉!
如果,NAS去CAS聽歌,無損檔,肯定定定,用唔同lan線有唔同聲!

基本上cat5e就夠用了........除非你整個聯網都是超高速硬件.......當然新買..買cat6是冇壞的..........你機過機問題不是聯網問題...是你硬碟寫入速度問題.......
就如電話網絡成日吹幾多豬.........幾多豬是用來睇的......下載幾快都要你記得夠快.....

睇用途囉!
如果,NAS去CAS聽歌,無損檔,肯定定定,用唔同lan線有唔同聲!
blkbd5 發表於 2020-9-5 09:40

數碼關條lan線咩事呀.....

Cat5好似係100M
Cat5e先係1000M
howardvcp 發表於 2020-9-5 01:40

聽過一樣野﹐cat5 最初的標準只係4芯。

但係去到後期﹐已經有初步的8芯標準﹐而8芯的cat5又早已經出晒街賣﹐只係cat5e仲未正式落實。
所以﹐中後期的8芯cat5線﹐其實就係cat5e線﹐只是標準未正式落實﹐條線唔可以打埋個E字上去。

換句話說﹐除非你手上條cat5線係4芯﹐否則你可以當 cat5 = cat5e。

同埋﹐一般家庭環境﹐cat5e行1G 甚至更快都無問題。

以前﹐有人用專業設備做過test﹐用cat5e線長過100米﹐一樣穩定地行到10G 這個速度 (我無打錯﹐真係10G 這個速度)。
當然﹐做test的時間因為係成卷線無灘開﹐受外來干擾低﹐穩定性係高一些的。

VADER 發表於 2020-9-5 09:56

我都唔明架,但屋企親身體驗,最啱聲,Cat6 扁線,去朋友處試,一樣可以分到唔同lan線唔同聲!

回復 6 #VADER

人越老耳越靈,違反宇宙定律,
我聽港燈同中電d聲都唔同,
唔咁講點顯得我勁!

via HKEPC Reader for Android

我可以代答. 原因係:原因係.....

為何明明是數碼,為何關lan 缐咩事呢,似係迷信......
你有所不知了,重點原因係你的思維以為是 copy file , 你當左是儲存,條線差些都會retry 嘛,以為是一樣。
音樂播放是on the fly 播放,player 最core 的cache , 通常不會成個file lists食哂無事無error 才play, 佢會接收左部份就嗱嗱聲play , 否則的話會有好大start time play delay, 及影響成本, 冇咁化算. 如果條線唔好傳送嘅時候出現錯誤,  佢播ONLY YOU 時,歌手唱左ONLY 之後, 發覺條線有唔妥有error , YOU都會照樣播放, 否則會窒歌,優質嘅缐因為屏蔽較好, 冇咁容易出現resend情況, 在音樂領域上要resend , 對於音響發燒友來說, 係一啲極為討厭嘅嘢,亦會聽到分別。video player 亦一樣道理,如果線差, 花畫面有error 都不會停,隻眼冇咁利嘅話,會睇唔出分別。

VADER 發表於 2020-9-5 09:56