[操作疑難] 用緊totolink A2004ns, 間中斷線

最近經常斷線, (大約一小時一至兩次) 留意到斷線時有多逹9部以上devices 連去router,  其中五部係zoom 緊或google meet緊, 其餘4部係手機,  

問題

1)關唔關太多devices 連去router事?

2)如果要買個router,  做到有6部devices 同時zoom 或 meet, 4部手機連線,  有咩介紹?budget 大約1K以下。

3)而家入手wifi 6,  係咪時候, 個standard 已確定 ? 有無咩router 介紹? (Desktop剛入手了一張wifi 6 pcie wifi card, ax 200 )

用緊smartone100M 上網計劃。

謝謝大家。

via HKEPC Reader for Android

我之前用呢部幾乎無試過斷線
反而最近換左Asus間中斷

我之前用呢部幾乎無試過斷線
反而最近換左Asus間中斷
kcthomlau 發表於 2020-9-5 07:59

我都無試過斷線,  如果連7部devices 以下, 但而家連9部,  仲要5部meet 緊或zoom 緊,  meet 緊或zoom緊相信會對個router loading 加大得幾緊要 . . . . .有錯請指證 . . .謝謝!

回覆 3# rebmup

以你既情況睇就係用ax好過ac
始終a2004ns係ac平野

回覆  rebmup

以你既情況睇就係用ax好過ac
始終a2004ns係ac平野
kcthomlau 發表於 2020-9-5 11:47

我意思係,  而家斷線,  關唔關連得太多devices 事?

如果關事,  係咪應該買隻多RAM,  同CPU 夠快既 Router ? 咁有無推薦 ?

我估router年紀開始大, 電路板上零件老化,
多負荷工作時斷線, 這情況發生家用router多!

我估router年紀開始大, 電路板上零件老化,
多負荷工作時斷線, 這情況發生家用router多! ...
cyjoe_2000 發表於 2020-9-5 16:52

謝謝師兄,  咁有無推薦?