[操作疑難] 10G sfp+ 一問

最近屋企想重新拉線,所以想順便升級下網路設備

初步得兩部機需要用到10G,所以睇中左呢部switch
MikroTik 5-Port Desktop Switch(CRS305-1G-4S+IN)

由於我本身有張x540-t2(以前舊機底板lan port有事,所以買落左張網卡)
我打算買一個10G SFP+ to RJ45(UF-RJ45-10G)
定係買Mikrotik S+RJ10會100%用得返?
點解我見有人話sfp+模塊最好買返同廠,唔同廠有機會用唔到?

因為唔想拉兩條線,原本呢部機條線都已經係cat6,應該足夠應付10G網速
所以打算用個轉頭就算
咁樣駁會唔會有問題?即係x540-t2出rj45,接落switch就用UF-RJ45-10G
(如果真係唔得我當然會再買多張X520-DA2)

另外一部機打算買一張Intel X520-DA2
完全用光纖sfp+
我第一次接觸光纖,見佢有分ST、SC、FC、LC四種,請問有咩分別,邊隻最好
如果我要買係唔係買lc to lc就得(我見youtube最多好似都係用lc)
大約要拉20米距離
模塊買最平既得唔得,我知要買兩個,普通百零蚊10G sfp+模塊既會唔會話唔支援/唔穩定?

第一部Swicth最多支援1000M,我用其中一個Port駁 10G Switch(CRS305-1G-4S+IN)
需唔需要特別設定咩先可以互通(兩部swicth下既機都可以smb互取檔案)
主要都係用下smb拎檔案/播下影片
即係我1000M部switch既pc都可以通到 10G switch個兩部機,smb拎到檔案,只係跌落1G速度?

CRS305-1G-4S+IN我見有RouterOS或SwOS
好似我咁要最普通switch功能SwOS就得?有冇話邊隻OS穩定D?

因為第一次接觸光纖,麻煩各位Ching多多指導,謝謝!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

得 2 架機行 10G , 我建議你直接用 CSS326-24G-2S+
24x 1G , 2x 10G SFP+

咁你可以一部機做晒, Bandwidth 樽頸亦唔會落左係連接 2 隻 switch 之間個條 1G LAN 線上

MikroTik 5 ...
Getchu 發表於 2020-9-6 03:21

sfp+模塊

其他牌子唔清楚

但MikroTik的確係有兼容問題

唔係原廠貨未必用到

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

得 2 架機行 10G, 直插就算啦, switch都慳番.

最推薦用Single Mode, LC
呢啲手指又平又好用.

Huawei 1.4km SMF LC SFP+, RMB50蚊搞掂.
因為呢款被電訊設備大量使用所以有大量生產, 市場上超多流通.

MikroTik試過用到.

但如果你個SFP+ Switch同光纖卡部機好近, 近到3米線都駁得埋

就推薦用SFP+直連線, 仲平仲抵用, 兼少發熱.

得 2 架機行 10G , 我建議你直接用 CSS326-24G-2S+
24x 1G , 2x 10G SFP+

咁你可以一部機做晒, Bandwidth  ...
觀星是答案 發表於 2020-9-6 03:32

因空間有限,故不考慮server機架式體積switch

得 2 架機行 10G, 直插就算啦, switch都慳番.
kelkmk 發表於 2020-9-6 08:36

需要用到smb存取其他電腦,只是這兩台經常利用ssd/ramdisk互取檔案
而且dac線無咁長,見最多都好似去到7m,我兩機距離需要20米

最推薦用Single Mode, LC
呢啲手指又平又好用.

Huawei 1.4km SMF LC SFP+, RMB50蚊搞掂.
因為呢款被電訊設 ...
Brainstomer 發表於 2020-9-6 09:24

Single Mode,LC同其他有咩分別,因為第一次接觸fiber不太清楚
其實sfp+唔係應該相較rj45較為穩定
因為線身較幼,而且相對cat6線好像更為耐用(我是用amp cat6的)
試過轉不知名牌的扁線cat7,唔穩定/斷線/poe供電有問題都試過,最後都要用返amp圓形粗線

另外發熱問題係指switch定係指光纖模塊?

有關x540-t2問題,假如要用sfp+ to rj45
Mikrotik 就買返S+RJ10,unifi先買UF-RJ45-10G?
至於X520-DA2用咩光纖模塊就隨便?

需要用到smb存取其他電腦,只是這兩台經常利用ssd/ramdisk ...
Getchu 發表於 2020-9-6 17:51

1. 有光纖DAC線, 唔好話20米, 連30米都有:
https://www.fs.com/products/40094.html

2. Single Mode vs Multi Mode
通常Single Mode比Multi Mode貴, 但可以距離較長
家用的話, 兩者都一定夠哂長
留意, 要兩邊用同一種, 一邊Single一邊Multi係唔work
詳見: https://community.fs.com/blog/si ... e-cabling-cost.html

3. SC / LC等等係光纖既插口之一, 咩都冇所謂, 最緊要係兩邊一樣

1. 有光纖DAC線, 唔好話20米, 連30米都有:

2. Single Mode vs Multi Mode
通常Single Mode比Multi Mode ...
KinChungE 發表於 2020-9-6 18:16

超過3米通常都係光纖嚟, 即係將一對MMF SFP+ 同條線啤埋一齊咁解
成本上唔會化算過你用一對Huawei

需要用到smb存取其他電腦,只是這兩台經常利用ssd/ramdisk ...
Getchu 發表於 2020-9-6 17:51

SFP+ 10G絕大多數都係LC
SC頭比較大粒, 如果做落SFP度通常都係BiDi (單芯雙向, 通常都係兩個波長), 但唔常用就係.

發熱就兩樣都有, 但同直連線比較得就係講緊SFP本身.

MikroTik 5 ...
Getchu 發表於 2020-9-6 03:21

我第一次接觸光纖,見佢有分ST、SC、FC、LC四種,請問有咩分別,邊隻最好
如果我要買係唔係買lc to lc就得(我見youtube最多好似都係用lc)
大約要拉20米距離

你用光纖直插落SFP+ Transceiver 一定係 LC/LC (Duplex/Simplex) 睇你用咩Transceiver