[操作疑難] 膽粗粗........試玩軟路由

.....用現成Hardware 還是買部工控,好呢..?

.....用現成Hardware 還是買部工控,好呢..?
hkghost 發表於 2020-9-6 06:41

主要睇你點用

我會簡慳電為先

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

主要睇你點用

我會簡慳電為先

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
kofz 發表於 2020-9-6 07:11

邊隻性價比高.....???  M93P....??

題外話路過
"軟路由"三隻害人不淺耶
有次同人傾由, 仲以為講緊software defined routing
哂左勁多時間先發現protocol mismatch

BTW, 我真係諗極都唔明點解要搞禁多野搵台大機做router

現手頭上有2部X201, 1部HP8300,1部Gen 7.......
想將手上.....舊野....性價比高去儘用.......

題外話路過
有次同人傾由, 仲以為講緊software defined routing
哂左勁多時 ...
shingzhk 發表於 2020-9-9 02:45

哈哈,重有旁路由,單臂路由,初初聽真係頭大,知就無特別。

回返主帖,睇目的為乜,呢d機只有一個 Lan port,好難做正式 router,除非 mod機加 port,但玩下 openwrt做下 test,自己build下 source比自己用,都幾好玩㗎 ,x86生態巨大,點只路由。

回覆 1# hkghost

Youtube 400 軟路由  ...

題外話路過
哂左勁多時 ...
shingzhk 發表於 9/9/2020 02:45 AM

純粹折騰

純粹折騰
孤兒仔 發表於 2020-9-9 11:12

以前追1G nat speed
而家追求10G speed

如果有以上需求,x86重叫抵
另外firewall方面,diy又平好多

如果只係上下網,唔玩綱管
正正經經用家用router算啦